Fitch: vége a kedvező államadósság-finanszírozási kondíciókkal jellemzett időszaknak

Fitch ratings

A magas infláció nyomában járó emelkedő kamatok véget vetettek a kedvező globális államadósság-finanszírozási kondíciókkal jellemzett időszaknak – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő a szuverén adósok jövő évi kilátásairól összeállított tanulmányában kiemeli azt a várakozását, hogy az emelkedő kamatoknak tartós hatásuk lesz az államadósságok piaci finanszírozásának költségeire.

A Fitch szerint ennek különös jelentősége van a szuverén osztályzatok szempontjából, tekintettel az államadósság-terhek 2019 vége óta bekövetkezett széles bázisú és jelentős növekedésére.

Ha a Fitch besorolási listáján szereplő államadósok 2019 óta bejelentett jegybanki kamatemeléseinek 125 bázispontos mediánszintje teljes mértékben és azonnal érvényesülne a kamatkötelezettségekben, a globális államadósság-tömeg kamata 2023-ban 1100 milliárd dollárral növekedne – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings megjegyzi ugyanakkor, hogy ez nem fog megtörténni, hiszen a mindenkori kamatszintek és a tényleges fizetési időpontok nem esnek egybe, tekintettel a különböző lejárati profilokra.

A hitelminősítő szerint azonban a folyamatosan csökkenő kamatokkal jellemzett nagyon kedvező adósságdinamikák korszaka – különösen a fejlett gazdasági térségekben – véget ért.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint jövőre az amerikai és az euróövezeti gazdaságban is recesszió lesz.

A cég kiemeli, hogy a világ e két legnagyobb gazdasági erőcentrumában 1980 óta mindössze negyedszer fordul elő egyidejű visszaesés.

A Fitch várakozása szerint a recesszió az euróövezetben előbb – már az idén – elkezdődik és mélyebb is lesz, mint az amerikai gazdaságban, tekintettel a földgázellátási válságra, amely az energiaárak jelentős kilengését okozta.

A Fitch Ratings listáján szereplő szuverén adósok besorolási kilátásai csaknem kiegyensúlyozottak, de az idei év a legrosszabbak között volt a feltörekvő térségi államadós-osztályzatok leminősítései szempontjából – áll a tanulmányban.

A hitelminősítő közölte: az átlagos globális államadós-besorolási szint valamelyest elmarad a „BBB mínusz”-tól – ez a befektetési ajánlású és a befektetésre már nem ajánlott kategóriák határa –, de a globális átlagon belül a feltörekvő piaci szuverén adósságosztályzatok átlaga minimálisan „BB mínusz” felett jár, vagyis a spekulatív sávban van.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service a minap Londonban ismertetett éves előrejelzésében közölte, hogy negatív hitelképességi kilátást adott 2023-ra a világgazdaságnak. A cég indoklása szerint az infláció lassulásnak indul ugyan jövőre, de az élelmiszer- és az energiaárak továbbra is magasak lesznek, hátráltatva a globális növekedést.

A Moody's prognózisa az idén még 3 százalékos, jövőre azonban 1,7 százalékra lassuló globális GDP-növekedést valószínűsít reálértéken.

A Fitch Ratings új negyedéves prognózisa 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra szintén mindössze 1,7 százalékos növekedéssel számol a világgazdaságban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?