Fitch: a vártnál jobbak a világgazdasági kilátások

Fitch ratings

A világgazdaság aktivitása a vártnál élénkebb, különösen a feltörekvő térségben, így a globális növekedés is valószínűleg gyorsabb lesz a korábbi előrejelzéseknél – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott friss negyedéves előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az előző, márciusi globális prognózisában szereplő 2 százalékról 2,4 százalékra emelte a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) idei egész évi bővülésére szóló becslését.

A Fitch hangsúlyozta, hogy a globális átlagon belül a feltörekvő gazdaságok teljesítményére adott előrejelzését emelte a legnagyobb mértékben, mivel e térség eddig beérkezett aktivitási adatai sokkal erőteljesebbek a vártnál.

A cég ebben az országcsoportban – Kína nélkül számolva – 2,9 százalékos átlagos GDP-növekedést vár a korábbi előrejelzésében szereplő 2 százalék helyett.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a feltörekvő térségen belül Oroszország, India, Brazília és Mexikó egyaránt számottevő gazdasági javulást mutat.

A Fitch Ratings londoni elemzői a kínai gazdaság idei növekedésére szóló prognózisukat 5,2 százalékról 5,6 százalékra javították, tekintettel arra, hogy Kínában a vártnál gyorsabb kilábalás kezdődött a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások feloldása óta.

Az amerikai gazdaság teljesítményének idei növekedésére kidolgozott előrejelzését a Fitch 1 százalékról 1,2 százalékra emelte, azzal az indokkal, hogy a fogyasztási és a munkahelyteremtési lendület változatlanul robusztus.

A cég ugyanakkor továbbra is azzal számol, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikájának szigorítása enyhe recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot 2023 utolsó és 2024 első negyedévében. A Fitch ennek figyelembevételével az általa eddig valószínűsített 0,8 százalékról 0,5 százalékra csökkentette az amerikai hazai össztermék jövő évi növekedésére szóló prognózisát.

A Fitch Ratings csütörtökön bemutatott globális helyzetértékelése hangsúlyozza, hogy az orosz gazdaság a cég által korábban vártnál sokkal erőteljesebb teljesítményt nyújtott: az idei első negyedévben az orosz GDP-érték 1,8 százalékkal csökkent a Fitch előző előrejelzésében valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés helyett.

A lendület a hitelminősítő szerint kitartott a második negyedévben is: erre vall, hogy az orosz gazdaság feldolgozóipari és szolgáltatási ágazatának aktivitását mérő beszerzésimenedzser-indexek egyaránt az élénkülést jelző tartományban járnak, sőt meghaladják az Ukrajna elleni invázió előtt mért szinteket.

Az orosz üzleti és fogyasztói bizalmi indexek is javulnak, emellett növekedésnek indult a jelzálog- és nem jelzálogjellegű hitelek kihelyezése – áll a Fitch előrejelzésében.

A Fitch elemzői mindezt egybevetve arra számítanak, hogy az orosz GDP-érték az idén 0,4 százalékkal növekszik a cég előző prognózisában valószínűsített 1,4 százalékos visszaesés helyett.

A Fitch Ratings 2024-re 1,4 százalékos, 2025-re 1,5 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt a véleményét, hogy a nemzetközi szankciók és a jelentős szerkezeti változások középtávon hátráltatják az orosz gazdaság potenciális növekedését, miközben a helyi üzleti vállalkozásoknak újjá kell építeniük beszállítói hálózataikat és nemzetközi üzleti kapcsolatrendszerüket.

Az euróövezetben a Fitch Ratings az idén 0,8, jövőre 1,4, 2025-ben 1,7 százalékos gazdasági növekedést vár. A hitelminősítő ezeket az előrejelzéseket nem módosította.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?