Finnországban, Svédországban és Norvégiában kezdődött NATO-hadgyakorlat az északi területek védelmében

NATO k

A NATO hétfőn megkezdte az újonnan kibővített északi területének védelmét célzó hadgyakorlatát, amelyben 13 nemzet több mint húszezer katonája vesz részt.

A közel két hétig tartó gyakorlatot Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban tartják.

A már régóta NATO-tag Norvégia által vezetett Nordic Response 2024 kódnevű gyakorlaton több mint négyezer katona vesz részt a katonailag sokáig semleges Finnországból, amely tavaly csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez. A finn védelmi minisztérium közleményben jelentette be, hogy az ország első alkalommal vesz részt NATO-tagállamként „a szövetség régióinak kollektív védelmét szolgáló gyakorlaton”.

A hamarosan taggá váló Svédország hadserege azt közölte, hogy légiereje, szárazföldi hadereje és haditengerészete mintegy 4500 katonával szintén részt vesz a gyakorlaton, amelyet téli, sarkvidéki körülmények között tartanak.

Az észak-norvégiai sarkvidéken kétévente megrendezett NATO-gyakorlat eddig a Cold Response (Hideg Válasz) nevet viselte, elnevezését a norvég fegyveres erők közlése szerint a finn és a svéd NATO-csatlakozás hatására változtatták meg. A gyakorlatnak idén egyenlő arányban Finnország, Norvégia és Svédország ad otthont, és részt vesz benne az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország is.

A részt vevő erők nagyjából fele szárazföldi gyakorlatot tart. A tengeren több mint 50 tengeralattjáró, fregatt, korvett, repülőgép-hordozó és különböző kétéltű hajók részvételével gyakorlatoznak, a levegőben pedig több mint száz vadászrepülőgép, szállító repülőgép, tengerfelügyeleti repülőgép és helikopter segítségével – közölte a norvég hadsereg.

Az északi gyakorlat „beépül” a NATO átfogó, Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatába. Ez az észak-atlanti szövetség évtizedek óta legnagyobb hadgyakorlata, amelyben 90 ezer katona vesz részt, több hónapig tart, célja pedig annak demonstrálása, hogy a szövetség képes megvédeni teljes területét egészen az orosz határig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?