Figyelmeztető sztrájkot tartottak a cseh oktatásügyi dolgozók és több szakszervezeti szövetség

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a cseh oktatásügyi dolgozók és több szakszervezeti szövetség

Egésznapos figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn a cseh oktatásügyi dolgozók, hogy tiltakozzanak a kormány gazdasági és szociális politikája ellen, amely szerintük kedvezőtlenül érinti az oktatásügyet.

Az iskolaügyi dolgozókat a gazdasági szférából tíz szakszervezeti szövetség is támogatta, amelyek tagjai jelképes egyórás munkamegszakítással tiltakoztak a kormány gazdaságpolitikája ellen. A kormány elleni tiltakozásokhoz néhány állami hivatal alkalmazottai is csatlakoztak.

A ČTK hírügynökség jelentése szerint hétfőn a csehországi óvodák, általános és középiskolák több mint 70 százalékában egész napra vagy néhány órára leállt az oktatás. A gazdasági szférában működő szakszervezeti szövetségek tiltakozó akciójába nagyjából egymillió személy, az összes munkavállaló majdnem egynegyede kapcsolódott be. Olyan üzemekben is leállt egy-két órára a munka, mint például a Skoda autógyár. Elemzők szerint ez a jelképes leállás nem okoz érezhető kárt a gazdaságnak.

A Prága központjában tartott szakszervezeti tiltakozó nagygyűlésen és felvonuláson több ezren vettek részt.

A prágai közszolgálati rádió délutáni kommentárja szerint összességében ez volt az 1989-es rendszerváltás utáni egyik legnagyobb kormányellenes tiltakozás Csehországban.

Az oktatásügyi alkalmazottak kifogásolják, hogy a Petr Fiala vezette jobbközép koalíciós kormány nem szentel elegendő figyelmet a cseh iskolarendszer korszerűsítésének, ami az oktatás színvonalának a csökkenését eredményezheti. Tiltakoznak az ellen is, hogy a kormány nem teljesíti korábbi kötelezettségvállalásait, miszerint az oktatásügyi fizetések a mindenkori országos átlagfizetések 130 százalékát fogják kitenni. A kormány közelmúltban elfogadott takarékossági intézkedéscsomagja szerint jövőre az oktatásügyi fizetések továbbra is az átlagbérek mintegy 110 százalékának a szintjén lesznek.

 A kormányfő a tiltakozás előestéjén közleményben azt állította, hogy az országos tiltakozás alaptalan, s csak a szakszervezeti vezetők politikai ambícióit szolgálja. A szakszervezetek alaptalannak minősítették és visszautasították Petr Fiala állításait.

„A kormány nem engedhet a nyomásnak, a közkiadások rendbetételére irányuló igyekezetünktől nem állhatunk el” – mondta a miniszterelnök hétfő délután. „A kormány azt ígérte a lakosságnak, hogy rendbeteszi a közpénzeket, s a gazdasági intézkedéscsomag, illetve a készülő nyugdíjreform ennek fontos részét képezi” – mutatott rá Petr Fiala. "A sikerhez mindkét oldal megértésére szükség van” – húzta alá.

Marian Jurečka munkaügyi és népjóléti miniszter hétfőn megismételte, hogy a dolgozóknak joguk van sztrájkolni, s a kormány folytatni fogja a párbeszédet velük.

Mikuláš Bek oktatásügyi miniszter azt állította, hogy a cseh oktatásügyben az utóbbi időben gyorsan nőtt az alkalmazottak száma, ami nem teszi lehetővé, hogy az állam maradéktalanul teljesítse a bérekkel kapcsolatos vállalásait.

A STEM-MARK közvélemény-kutató intézetnek a közszolgálati Cseh Televízió számára készített országos felméréséből kitűnik, hogy a kormányellenes tiltakozást a megkérdezettek kétharmada támogatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?