Európai Számvevőszék: az EU-nak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét

földgáz k

Annak tanulságaira építve, hogy az Oroszországból származó, az Európai Unió teljes földgázimportjának mintegy 45 százalékát kitevő földgázimport gyors, az ukrajnai háború miatti kivezetése ellátási krízist, majd megfizethetőségi válságot eredményezett, az uniónak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét – jelentette ki az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn.

Az Európai Számvevőszék jelentése emlékeztetett, az Oroszországból származó földgáz importjának kivezetésével 2022 augusztusában a nagykereskedelmi gázárak 339 euró/MWh csúcsot értek el, szemben a 2021. augusztusi 51 euróval.

Noha a gáz ára magasba szökött, ami tetemes költségeket rótt a családokra és a vállalkozásokra, jelentős földgázhiány nem lépett fel. Teljesült a gáztárolók uniós szintű feltöltöttségére vonatkozó kötelezettség is, sőt sikerült túllépni a 90 százalékos célértéket, ez azonban csak a válság előtti szokásos feltöltési szintnek felel meg – hívták fel a figyelmet.

A jövőre vonatkozóan a számvevők arra figyelmeztettek, hogy sok tagállam még mindig vonakodik a kétoldalú szolidaritási megállapodások megkötésétől. Egyes uniós országok még azt is el tudnák képzelni, hogy vészhelyzet esetén ne adjanak át földgázt a szomszédaiknak – írták.

Végezetül rámutattak, hogy elégtelen az előrehaladás a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCUS) terén, és ez hosszú távon veszélyeztetheti az ellátás biztonságát. Tekintettel az EU éghajlat-politikai céljaira, különösen arra, hogy 2050-re nulla nettó kibocsátású legyen a kontinens, az ellátásbiztonság terén egyre fontosabb lesz, hogy sikerüljön csökkenteni a földgázfogyasztásból származó szén-dioxid-kibocsátást. Elmondták, eddig négy kereskedelmi CCUS-projekt működik az unióban, amelyek együttesen akár évi 1,5 millió tonna szén-dioxidot is leköthetnek. Ez azonban kevésnek bizonyul ahhoz képest, hogy az EU éghajlat-politikai céljainak eléréséhez a CCUS révén 2050-ig minden évben 450 millió tonna szén-dioxidot kell megkötni – tette hozzá jelentésében az Európai Számvevőszék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?