Külföld

Erősíteni kell a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködést

Budapest | A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés erősítését szorgalmazták a Határon átnyúló hálózatépítés a közös érdekek felismerése céljából projekt budapesti záró tanácskozásának felszólalói szerdán Budapesten.
author
MTI

2010. október 20. 15:27

Pogány Erzsébet, az Európai Unió keretein belül a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés előmozdításán dolgozó szlovákiai Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) igazgatója elmondta: létrehozták azt a kétnyelvű adatbázist, amely segítséget nyújt a határ menti kapcsolatok kialakításához.

Az adatbázisban a helyi önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek elérhetőségei találhatók meg. A projekt részeként két magyarországi és két szlovákiai helyszínen rendeztek képzési programot, bemutatva az együttműködés lehetőségeit, valamint az uniós pályázatok írásának fontos kérdéseit.

Andrássy Zsuzsanna, a SZAKC projektmenedzsere elmondta, hogy az utóbbi években mintegy 200 új kapcsolat jött létre a szervezet segítségével vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok között.

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) egykori stratégiai alelnöke, a SZAKC alelnöke emlékeztetett arra, hogy már két évtizede megfogalmazódott az a gondolat, hogy a határon átnyúló kapcsolatokat ki kell építeni, elsősorban a foglalkoztatási gondok megoldása érdekében.

A szlovákiai magyar politikus szerint a rendszerváltozás előtti években a határ mindkét oldalán gazdasági "árnyékvidék" alakult ki, egyik terület sem tudott megfelelően fejlődni.

Kőhalmi Zsolt, a SZAKC magyarországi partnerszervezete, a Puskás Tivadar Közalapítvány (PTA) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai uniós csatlakozás új lehetőséget nyitott a térség régiói és helyi közösségei együttműködésére.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai helyettes államtitkára elmondta: a magyar kormány számára fontos, hogy a zsáktérségnek tekintett régiók újra bekapcsolódhassanak a gazdasági körforgásba.

"Az a jó kormányzás, ha az állam biztosítja a kereteket, lehetőséget adva a polgárok számára az önálló kezdeményezésre. Mi hiszünk a magyar nemzetben, van benne elegendő energia" - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke arról beszélt, hogy a Robert Fico vezette kormány "adósságcsapdába taszította Szlovákiát". Jövőre várhatóan leáll Szlovákiában a gazdasági növekedés, ennek következtében csökkenhetnek a reálbérek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

oz elutes

Elfelejtette, hogy berúgott, elütött egy őzet, majd magára hívta a rendőrséget

buncselek k

ELKÉPESZTŐ: Szexet szervezett 10 éves fia szülinapjára egy anya, rokonaik videóra vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.