ENSZ-szakértők: a világon még mindig 130 millió lány nem jut oktatáshoz

Afganisztán k

Még mindig mintegy 130 millió iskoláskorú lány nem jut oktatáshoz világszerte – közölték az ENSZ szakértői kedden, az oktatás nemzetközi világnapján, külön kiemelve az afganisztáni nehézségeket.

Farida Shaheed, a világszervezet kulturális jogokkal foglalkozó különleges megbízottja és Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetért felelős jelentéstevője a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy cserbenhagyta ezeket a lányokat. Kiemelték, hogy a lányok megfosztása az oktatástól mindenkinek árt, hiszen ezáltal az egész világot megfosztják attól a kreativitástól és tudástól, melyet az emberiség fele adhatna.

A két megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet különösen súlyos Afganisztánban, ahol a szélsőséges tálibok irányította kormány – a világon példátlan módon – rendeletben tiltotta el a lányokat az általános iskolánál magasabb szintű tanulmányoktól.

Richard Bennett és Farida Shaheed hivatalos jegyzékben ítélte el a tálibok döntését – emlékeztetve arra, hogy 2021-es hatalomra jutásuk után azt ígérték, nem hoznak ilyen rendelkezést –, és sürgették Kabult, hogy azonnal vonja vissza a tilalmat.

Szintén az oktatási világnap alkalmából az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet az ukrajnai helyzetre is, ahol a több mint 11 hónapja húzódó háború miatt ötmillió diák oktatása szakadt félbe.

A szervezet kiemelte, hogy a harcokban iskolák és egyéb oktatási intézmények ezreit rombolták le, a megmaradt iskolákba pedig sok szülő nem engedi el a gyerekeket, újabb harci cselekményektől tartva.

Ukrajnában körülbelül 1,9 millió gyerek számára elérhető az online oktatás, további 1,3 millióan jutnak hibrid, azaz részben online, részben pedig jelenléti oktatáshoz, de a távoktatást gyakran megszakítják a sorozatos áramkimaradások az infrastruktúrát érő támadások miatt.

A helyzet Ukrajnán kívül is aggodalomra ad okot: az iskoláskorú ukrán menekültek kétharmada nem tudott becsatlakozni a befogadó ország oktatási rendszerébe – figyelmeztet az UNICEF.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!