Külföld

ENSZ: rohamosan romlik a humanitárius helyzet Jemenben

Rohamosan romlott a humanitárius helyzet Jemenben, mióta az ENSZ égisze alatt tervezett béketárgyalások zátonyra futottak a hétvégén és kiéleződtek a harcok a lázadók kezén lévő Hodeida körül, százezreket sodorva veszélybe - közölte csütörtökön Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora Genfben.
MTI

2018. szeptember 13. 19:22

- TASR/AP-felvétel

"A helyzet drámaian romlott az utóbbi napokban. A családok teljes rettegésben élnek a bombázás, ágyúzás és légicsapások miatt" - hangsúlyozta Grande.

Az ENSZ-koordinátor szóvá tette az élelmezési helyzetet is. "A Hodeidában működő malmok milliókat  juttatnak élelemhez.  Különösen a vörös-tengeri malom miatt aggódunk, amelyben jelenleg 45 ezer tonna élelmiszert tárolnak, ami 3,5 millió embernek elég egy hónapra. Ha a malmok megrongálódnak, vagy megsemmisülnek, a humanitárius károk kiszámíthatatlanok lesznek" - tette hozzá.

Meritxell Relano, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jemeni képviselője különösen a fiatalok megpróbáltatásaira hívta fel a figyelmet. "A konfliktus élő pokollá változtatta Jement a gyermekek számára" - jelentette ki Relano a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Mint mondta, több mint 11 millió gyerek, vagyis a 18 évesnél fiatalabbak 80 százaléka menekülni kényszerül, esetleg élelmiszerhiánytól, betegségtől, vagy az alapvető ellátás hiányától szenved.

"Becslések szerint 1,8 millió gyerek alultáplált az országban. Hozzávetőleg 400 ezren közülük súlyosan alultápláltak, s az életben maradásért kell megküzdeniük minden nap" - tette hozzá Relano.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja csütörtökön újabb próbálkozást tett a korábban zátonyra futott békefolyamat újraindítására. Griffiths a nap folyamán a 2014 óta zajló jemeni polgárháborúban pártatlan Omán fővárosában, Maszkatban egyeztetett Juszuf bin Alavi bin Abdullahhal, az ország külügyminiszterével. A világszervezet különmegbízottja várhatóan a jemeni síita felkelők képviselőivel is találkozik Maszkatban és később Szanaában is, ezt követően a szaúdi száműzetésben működő jemeni kormánnyal is egyeztetni készül Rijádban - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A Genfben közvetítőkön keresztül tervezett megbeszélések a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a Szanaát és Jemen kiterjedt területeit ellenőrző síita húszi felkelők küldöttsége között szombatra hiúsultak meg, mert az utóbbi delegáció nem érkezett meg a konferenciára.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A Rijád vezette koalíció arra törekszik, hogy a többi között visszafoglalja a húszik ellenőrzése alatt álló Hodeidát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?