Külföld

ENSZ: Oroszország lépjen fel a börtöneiben tapasztalható kínzások ellen

Genf | Oroszország lépjen fel a börtöneiben tapasztalható kínzások és bántalmazások ellen, elkövetőit pedig számoltassák el - szólította fel az orosz hatóságokat az ENSZ kínzás elleni bizottsága pénteken.
MTI

2018. augusztus 10. 17:18

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A 10 tagú szakértői bizottság fellépését az váltotta ki, hogy a Novaja Gazeta ellenzéki orosz lap a múlt hónapban közzétett egy tavaly júniusban készült felvételt, amelyen a Moszkvától északnyugatra fekvő Jaroszlavl börtönében az őrök gumibotokkal verik az egyik fogvatartottat, név szerint Jevgenyij Makarovot.

A felvételen jól látható, hogy a férfit egy szoba közepén több őr lefogja, kezeit bilincsbe verik, kifeszítik egy asztalra, majd gumibotokkal verik lábát, olykor megpofozzák, nadrágját pedig később - vélhetően további megalázás céljából - lerántják, hogy félmeztelenül feküdjön az asztalon. A szobában több őr is tartózkodik, egyesek lényegében csak figyelemmel követik a kínzást. Van olyan őr is, aki bokszzsáknak nézi Makarov talpait, és ököllel püföli őket.

Az ENSZ-testület felszólította az orosz hatóságokat, hogy számoltassák el Makarov kínzóit, és lépjenek fel más hasonló esetekben is. Nehezményezte, hogy a jaroszlavli börtönben van kamerás megfigyelőrendszer, az orosz hatóságok mégis addig vártak az ügy kivizsgálásával, amíg a felvételt ki nem szivárogtatta az ellenzéki lap.

Mihail Galperin orosz igazságügyi miniszter-helyettes, aki a Makarov ügyét kivizsgáló, kétnapos nyomozást vezette, közölte: a hatóságok bíróság elé állítják a felelősöket, ami szerinte nyilvánvalóvá fogja tenni, hogy Oroszországban elfogadhatatlan a kínzás. Hozzátette: tizenhét tisztviselőt bocsájtottak el, köztük ötöt letartóztattak.

 

2018. augusztus 9. 08:49

Washington szankcionálja Oroszországot az angliai mérgezéses esetek miatt

A kínzás elleni bizottság sürgette az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák Makarov védelmét - akit azóta áthelyeztek egy másik büntetés-végrehajtó intézménybe -, valamint a férfi ügyvédjéét is, aki elhagyta az országot, mert - a Reuters hírügynökség értesülése szerint - félt egy esetleges megtorlástól.

A bizottság szóvá tette azt is, hogy számos jelentést kapott arról, hogy a hasonló eseteket egyáltalán nem vagy csak félig-meddig, nem hatékonyan vizsgálták ki az orosz hatóságok.

A testület megjegyezte: mintegy 600 ezer ember van Oroszország csaknem ezer börtönében, és évente 4 ezer ember hal meg fogságban különböző okok miatt. Ez pedig az egyik legmagasabb arány az Európa Tanács tagállamai között. A bizottság felszólította Oroszországot, hogy tegyen e szám csökkentése érdekében, és minden halálesetet vessen alá orvosszakértői vizsgálatnak.

A bizottság mindemellett hangsúlyozta: az orosz hatóságoknak - kifejezetten az elcsatolt Krím félszigeten - fel kell hagyniuk annak gyakorlatával, hogy akaratuk ellenére pszichiátriai intézményekbe zárjanak embereket, és kínzással csikarjanak ki vallomásokat a politikai foglyokból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A sárosfai gáz nyomában

A D4-es és az R7-es építése miatt további forgalomkorlátozással kell számolni

Kevesebb mint hét évre ítélték a chicagói rendőrt, aki 16 lövéssel ölt meg egy afroamerikai tinédzsert

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Mistrík, Čaputová és Mikloško Šefčovič és a Smer összefonódására figyelmeztetnek

Közel 200 Fidesz-ellenes tiltakozás lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?