Külföld

Elbúcsúztatta Neil Armstrongot az amerikai nemzet

Washington | Búcsút vettek csütörtökön az amerikaiak Neil Armstrongtól, az elsőként Holdra lépett űrhajóstól a Washington Nemzeti Katedrálisban rendezett gyászmisén.
MTI

2012. október 4. 05:02

A székesegyházban összegyűlt mintegy 2500 gyászoló között volt az Apollo-11 legénységének két másik tagja, Michael Collins és Edwin „Buzz” Aldrin, valamint John Glenn volt szenátor, az Egyesült Államok harmadik asztronautája, aki elsőként repülte körbe a Földet.

Armstrong 1974-ben megajándékozta a katedrálist egy holdkőzettel, amely a templom egyik színes üvegablakába ágyazva őrzi az űrhajós emlékét.

Charles Bolden, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) vezetője, egykori űrhajós hangsúlyozta, hogy alázatossága és bátorsága Armstrongot "a csillagok fölé emelte".

Barack Obama amerikai elnök levelében méltatta a 82 esztendős korában elhunyt űrhajóst, akinek a "Hold felszínen hagyott lábnyoma egyedül ahhoz a rendkívüli lenyomathoz hasonlítható, amelyet az űrhajós hagyott az amerikai nemzet szívében".

A gyászmisén a Grammy-díjas dzsesszénekes, zongorista Diana Krall elénekelt a Fly Me to the Moon című dalt.

Az augusztus 25-én elhunyt Armstrong 1969. július 20-án lépett a Hold felszínére. Zárt körű temetési szertartását Ohióban tartották meg.

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?