Egy "félrekattintás" miatt elkobzási eljárás alatt volt Csehország állami vagyona

Prága |

<p>Gyakorlatilag a Cseh Köztársaság összes állami ingatlana elkobzási eljárás alatt volt péntektől hétfőig két hivatalnok hibájából - közölte a Nova kereskedelmi televízió. Az elkobzási eljárást az ingatlanokat nyilvántartó kataszteri hivatal egy munkatársának számítógépes "félrekattintása" indította el, amit közvetlen felettese nem vett észre és jóváhagyott.</p><!-- AddThis Button BEGIN -->
<a class="addthis_button" href="http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&amp;pub=xa-4ae87eb4619b4553">… src="http://s7.addthis.com/static/btn/v2/lg-share-en.gif&quot; alt="Bookmark and Share" style="border: 0pt none " height="16" width="125" /></a>
<script src="http://s7.addthis.com/js/250/addthis_widget.js#pub=xa-4ae87eb4619b4553&…; type="text/javascript">
</script>
<!-- AddThis Button END -->

A kataszteri hivatalnak a valóságban egy 26 ezer koronás tartozás miatt a munkaügyi és népjóléti minisztérium ellen kellett volna elrendelnie a formális vagyonelkobzást. A hivatalnok azonban a minisztérium helyett az egész Cseh Köztársaságot jelölte be, s a tévedést a felettese nem vette észre.

"Mindketten hibáztak, mert nem a minisztérium vagyonára, hanem az egész Cseh Köztársaság vagyonára jelölték ki a vagyonelkobzást" - nyilatkozta a televízióban Karel Večeřa, a katasztrális hivatal elnöke. Ennek alapján eljárást kellett volna indítani a minisztériumok, a parlament két háza, az állami és a félig állami vállalatok sok milliárdos vagyona ellen. A vagyonelkobzás fenyegetésének ténye ugyan már pénteken megjelent az érintett minisztériumok, intézmények és vállalatok számítógépes rendszerében, de a hibát ténylegesen csak hétfőn vették észre.

"Hétfő reggel észleltük, amikor a belügyminisztérium érdeklődött, miről is van szó" - magyarázta Večeřa, aki kifejezte reményét, hogy többé már nem ismétlődik meg ez a kínos eset, amit egy banálisnak mondható "félrekattintás" okozott. Anyagi kár ugyan nem történt, s gyakorlatilag Večeřa szerint nem is történhetett, de a két hivatalnoknak mégis figyelmeztetésre, esetleg büntetésre kell számítani.

Az eset azonnal nagy érdeklődést váltott ki, s az illetékesek most azon törik a fejüket, hogyan lehetne meggátolni a hasonló "félrekattintások" megismétlődését. A múltban ugyanis más hivataloknál is történtek különféle "félrekattintások". Az első szakértői vélemény az, hogy az ilyen esetekben emberi hibákról van szó, amiket mindig és mindenütt igencsak nehéz kivédeni, illetve megelőzni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?