Csehországi magyarok megemlékeztek a forradalomról és szabadságharcról

Március 15.

Magyar emlékhelyek megkoszorúzásával és ünnepi rendezvényekkel emlékeztek meg a csehországi magyarok szombaton az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról.

A központi ünnepséget, amelyet a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) rendezett több más szervezettel együtt, szombaton délelőtt Prágában tartották.

csehországi magyar szervezetek és a prágai magyar nagykövetség képviselői Baranyi András nagykövettel az élen koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál a Kisoldali téren, amely már hagyományosan a márciusi megemlékezések központja Csehországban.

Szabó János, a magyar szövetség prágai helyi egyesületének elnöke a megemlékezésen elhangzott ünnepi beszédében méltatta a több mint másfél évszázaddal ezelőtti márciusi események történelmi jelentőségét, valamint azok tanulságait a mai magyarság számára.

A megemlékezést ünnepi fogadás követte a prágai magyar nagykövetségen, amelyen a csehországi magyar szervezetek és közélet képviselői vettek részt.

A prágai Ady Endre Diákkör (AED) a hét végén ismét megtartotta a Márciusi Mulatságok elnevezésű hagyományos rendezvényét, amelyen a Kárpát-medencei országokban működő magyar diákklubok tagjai találkoznak a nemzeti ünnep alkalmával.

A CSMMSZ brünni helyi egyesülete és a Kazinczy Ferenc Diákklub tagjai  a dél-morvaországi nagyvárosban március 15-én újra megkoszorúzzák a magyar jakobinusok emléktábláját a Spilberg várhegyen. A morva-sziléziai Ostraván pedig ünnepi klubtalálkozó lesz, amelyen a résztvevők előadást hallgatnak meg a történelmi esemény jelentőségéről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?