Cseh felmérés: a többség szerint meg kell védeni az ország szuverenitását

Csehország

Csehország lakosságának nagy többsége egyetért abban, hogy az ország szuverenitását mindenáron meg kell védeni, másfelől csak a megkérdezettek kisebb része hisz abban, hogy egy konfliktus esetén erre a cseh hadsereg képes lenne – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet júniusban készített felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 84 százaléka véli úgy, hogy az ország szuverenitását egy konfliktus esetén mindenáron meg kell védeni. Ellenkező álláspontot az emberek 13 százaléka képviselt.

Másfelől csak a megkérdezettek 40 százaléka látja úgy, hogy a cseh hadsereg egyedül képes lehet az ország szuverenitásának megvédésére. Az utóbbi években ez a legmagasabb arány, a tavalyi hasonló felméréshez viszonyítva 13 százalékos a növekedés. Ugyanakkor a felmérésben megkérdezettek 56 százaléka kételkedik abban, hogy a cseh hadsereg meg tudná védeni Csehország szuverenitását.

Az emberek kevesebb mint kétötöde szerint a cseh hadsereg felkészültségi szintje összehasonlítható a nyugat-európai államok hadseregeinek színvonalával, ellenkező véleményt a megszólítottak 52 százaléka fogalmazott meg. A közvélemény-kutató intézet elemzése szerint a csehek ebben a kérdésben az idén kritikusabbak voltak, mint az előző években.

A cseh lakosság nagyjából fele-fele arányban megoszlik abban a kérdésben, hogy egy Csehország méretű állam meg tudja-e védeni önmagát saját hadseregével, vagy a sorsáról „úgyis a nagyhatalmak döntenek”. Ezzel függ össze, hogy a megkérdezettek 46 százaléka szerint a hatalmas védelmi kiadások feleslegesek, míg 50 százalékuknak az a meggyőződése, hogy ezek a kiadások indokoltak.

A CVVM szerint a cseh lakosság hozzáállását az ország védelméhez az Ukrajna ellen tavaly indított orosz háború is befolyásolja. Az átfogó támadás utáni hetekben például a lakosság körében ideiglenesen megnőtt azok aránya, akik készen álltak volna azonnal beállni a ország védelmezői közé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?