Brexit: új népszavazás lehet – majd egyszer

London |

<div>Van esély arra londoni stratégiai elemzők szerint, hogy Nagy-Britanniában újabb népszavazást tartanak, ha évek múlva lezárul a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalási folyamat.</div><div>&nbsp;</div>

Az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport tanulmánya kifejti: most nemigen van lehetőség arra, hogy a Theresa May vezetésével megalakuló új brit kormány elkerülje a kilépési mechanizmus elindítását. Más kérdés, hogy a brexit megtörténik-e. A kilépési feltételeket tartalmazó, évek múlva várható megállapodást ismét népszavazásra bocsáthatja a brit kormány.Az Eurasia szerint e megállapodás legkorábbi időpontja 2019 lehet, de ez is derűlátó becslés. De bármikor szülessen is meg, aláírásának idején az EU-pártiak valószínűleg erőteljes kampányba kezdenek az újabb népszavazásért, annak sikere viszont függ majd a végleges megállapodás tartalmától és a brit gazdasági akkori állapotától. Ha az az általános vélekedés alakul majd ki, hogy kedvezőtlen feltételeket tartalmaz Nagy-Britannia számára, akkor lehet újabb népszavazás. Komótos kilépésAz Eurasia forgatókönyve az, hogy May legkorábban 2016 végén, de inkább csak 2017 elején jelenti be a kilépési mechanizmus elindítását, mivel előbb kialakítja stratégiáját, és felméri, hogy mire számíthat az EU-társállamok részéről. A megállapodás várható jellegét meghatározza majd, hogy Theresa May jóllehet rokonszenvez azzal az alapvető céllal, hogy a brit gazdaságnak minél nagyobb hozzáférése legyen az EU egységes belső piacához, de „erőteljes” nézeteket vall az uniós polgárok nagy-britanniai munkavállalásának szabályozásáról is. Emiatt nem jöhet szóba a norvég típusú kapcsolatrendszer, amelynek alapján Nagy-Britanniának jelentős hozzáférése lenne az uniós belső piachoz, s ennek fejében engedélyezné az EU-polgárok további szabad munkavállalását, befizetne az EU költségvetésébe és tartaná magát az uniós jogszabályokhoz. Az ilyen engedmények súlyos ellenállásba ütköznének a Konzervatív Párton belül, de még az ellenzéki Munkáspárt is nehezen tudná mindezt eladni azoknak, akik a kilépésre szavaztak. Vészfékzáradék, brexitjárvány és csemegézésAz Eurasia szerint olyan hibrid egyezmény is valószínűtlen, amely a norvég modellből átveszi a hozzáférést az egységes EU-piachoz, viszont „vészfékzáradékot” is tartalmaz az EU-munkavállalók beáramlásának korlátozására, ezt ugyanis a többi EU-tagállam ellenezné.Mindemellett a német kormány alapállása az, hogy el kell kerülni a brexitjárványt, nem lehet megengedni, hogy Nagy-Britannia kicsemegézze az EU-tagsággal járó előnyöket, a kötelezettségek nélkül. Berlin meg akarja mutatni, hogy a távozni szándékozó tagállamok nem diktálhatnak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!