Külföld

Brexit - EU-főtárgyaló: csak a jelenlegi megállapodással lehet rendezetten kilépni

London | Az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója szerint Nagy-Britannia kizárólag a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadásával távozhat rendezett módon az Európai Unióból.
MTI

2019. július 18. 09:07

Michel Barnier, akivel a BBC televízió Panorama című közéleti magazinműsora készített interjút, kijelentette: az 585 oldalas dokumentumba nem a brit kormány akarata ellenében, hanem London tudtával kerültek be a Brexit teremtette bizonytalanságok kiküszöbölését célzó jogi megoldások.

Ezek közé tartozik a legvitatottabb elem, az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás, a backstop.

Barnier a csütörtök este műsorra tűzött, egyes részleteiben előre ismertetett BBC-interjúban kijelentette: a Brexit-megállapodás - amelyet a londoni alsóház háromszor is visszautasított - pontról pontra jogi választ ad a bizonytalanságokra, és ezért csak ez a dokumentum lehet a rendezett kilépés alapja.

A bizottsági főtárgyaló részletek közlése nélkül hozzátette: Nagy-Britanniának "következményekkel kell szembesülnie", ha e megállapodás nélkül akarna kilépni az EU-ból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?