Külföld

Bizalmat kap a második Babiš-kormány

Prága | Cseh- és Morvaország Komunista Pártja (KSČM) lehetővé teszi, hogy Andrej Babiš miniszterelnök második kormánya bizalmat kapjon a parlamenti alsóházban - döntött a párt központi bizottsága szombaton Prágában.
MTI

2018. június 30. 14:49

Andrej Babiš - CTK-felvétel

"A központi bizottság azt ajánlja a párt képviselői csoportjának, hogy a bizalmi szavazáskor aktívan támogassa az ANO és a ČSSD kisebbségi koalíciós kormány megszületését" - mondta Vojtech Filip pártelnök az ülés után újságíróknak. Megjegyezte, hogy a központi bizottság mintegy kétharmada támogatta a kormány megtűrését, míg egyharmad elutasította.

Bár Filip nem pontosította, hogy mit jelent az "aktív támogatás", az ülésen résztvevő más kommunista vezetők szerint képviselőik a parlamenti alsóházban megszavazzák a kormányprogramot, ami egyet jelent a bizalom kimondásával. A cseh sajtó szerint korábban arról volt szó, hogy a kommunista képviselők a szavazáskor kivonulnának az ülésteremből, s ezzel csökkentenék a bizalom megszerzéséhez szükséges szavazatszámot.

"A kormányprogram tartalmazza a párt hét kiemelt követelését. Ezek megvalósítását a következő napokban az ANO és a KSČM között aláírandó türelmi paktum fogja bebiztosítani" - mutatott rá a pártelnök, aki egyben a parlamenti alsóház alelnöke is.

A kommunista párt hét kiemelt programpontja között van egyebek között egy általános népszavazási törvény elfogadása, a minimálbér emelése, az egyháznak visszaszolgáltatott vagyon megadóztatása, továbbá Csehország természeti kincseinek, gazdagságának állami védelme. A kormánynak meg kellene például akadályoznia, hogy a természeti kincsek kiaknázása külföldi kézbe kerülhessen.

 

2018. június 27. 09:24

Zeman kinevezte az új cseh kormányt

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalomnak és kisebbik koalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (ČSSD) a 200 tagú alsóházban együtt 93 képviselője van (78 és 15 mandátum), ezért a parlament bizalmát csak egy harmadik erő segítségével szerezheti meg.

Az ANO már korábban megállapodott a kommunista párttal, amelynek 15 mandátuma van, hogy az a bizalmi szavazáskor támogatja, és később is biztosítja a kormányzáshoz szükséges többséget. A végső szót az ügyben most mondta ki a KSCM szélesebb vezetősége.

A bizalmi szavazásra a 200 tagú parlamenti alsóházban várhatóan július 11-én kerül sor. A kisebbségi kormányt támogató három pártnak együttesen 108 képviselője van a testületben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?