Külföld

Bill Gates és Ban Ki Mun közösen harcol az éghajlatváltozás hatásai ellen

Barcelona | Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Kristalina Georgieva, a Világbank igazgatója lesznek a vezetői annak a jövő hónaptól tevékenykedő globális bizottságnak, amely anyagi eszközökkel és gyakorlati megoldásokkal fogja segíteni az éghajlatváltozás hatásaival küzdő országokat világszerte.
MTI

2018. szeptember 14. 07:13

Bill Gates - TASR/AP-felvétel

A Thomson Reuters Foundation közhasznú hírszolgáltatónak nyilatkozva Ban Ki Mun elmondta, hogy a következő évtizedekben "még fontosabbá válik", hogy az emberiség alkalmazkodjon az egyre erősödő hőhullámokhoz, áradásokhoz, aszályokhoz és viharokhoz.

"Az alkalmazkodás olyan globális kihívás, amelyhez határokon átívelő összehangoltságra van szükség" - fogalmazott a korábbi ENSZ-főtitkár még a bizottság megalakulásának bejelentése előtt, hozzátéve, hogy a nemzeteknek muszáj tanulniuk egymástól az éghajlatváltozás hatásait illetően.

A kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) célja, hogy működésének két éve alatt megoldásokat keressen az éghajlatváltozás világszerte emberéleteket követelő és gazdasági veszteségeket okozó hatásainak kezelésére.

 

2018. július 27. 12:51

A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás

A kutatók és szakértői csoportok évek óta dolgoznak olyan intézkedéseken, amelyekkel enyhíteni lehet a szélsőségesebb időjárási viszonyok és az emelkedő tengervízszint következményeit. A már letesztelt gyakorlati megoldások között szerepel az ellenállóbb haszonnövényekre való áttérés, az áradások esetén mobiltelefonon küldött figyelmeztetések, valamint a városok zöldesítése.

A szakértők szerint azonban az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás eddig nem kapta meg sem a szükséges politikai figyelmet, sem az anyagi támogatást.

Ban Ki Mun szerint ez a globális bizottság kulcsszerepet fog játszani az alkalmazkodáshoz szükséges politikai támogatás növelésében.

A hollandiai Global Center on Adaptation és a washingtoni székhelyű World Resources Institute támogatását élvező bizottság a tervek szerint az ENSZ jövő szeptemberi klímacsúcsára készíti el jelentését.

A bizottság nagyjából 20 képviselőjének és részt vevő országainak névsorát október 16-án hozzák nyilvánosságra Hágában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?