Bevetették volna a hadsereget a Nagy-Britanniában?

London |

<p>Gordon Brown egykori brit miniszterelnök a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása után attól tartott, hogy felbomlik a társadalmi rend, és a lehetséges rendfenntartó intézkedések között felmerült a brit hadsereg bevetése is - írja új könyvében Brown egyik volt közeli munkatársa.</p>

Damian McBride, a volt munkáspárti kormányfő stratégiai és tervezési stábjának egykori vezetője - akinek a Downing Street-i időszakról szóló, hamarosan megjelenő könyvéből a Daily Mail című konzervatív napilap szombati kiadása idéz előzetes részleteket - leírja, hogy a 2008. októberi pénzügyi krach után Brown egymás után hívta a világ többi hatalmának vezetőit, akik "tagadással és pánikkal" reagáltak az elhatalmasodó válságra.
   

McBride szerint Brown, aki kormányfői időszaka előtt tíz évig pénzügyminiszter volt, tökéletesen átlátta, mi történik a bankszektorban - vagyis azt, hogy a bankok eszközállományát értéktelenné és behajthatatlanná vált adósságkötelezettség-csomagok mérgezik -, és a pánik kirobbanása után több esetben ő volt kénytelen elmagyarázni az értetlen bankvezetőknek a jelenség lényegét.
   

A szerző szerint ugyanakkor a miniszterelnök maga is komolyan tartott attól, hogy az egész brit bankrendszer összeomlik. McBride felidézi egy beszélgetésüket, amely a brit bankok hatalmas arányú állami tőkeinjekciójának bejelentése előtti estén hangzott el. Brown azt mondta neki, hogy ha a bankmentő akció nem sikerül, és a bankok lehúzzák a redőnyt, a pénzkiadó automaták kiürülnek, és az emberek bankkártyáit nem fogadják el a Tesco áruházak pénztáraiban, akkor "minden felrobban".
   

"Ha nem tudnak élelmiszert vagy üzemanyagot vásárolni, vagy gyógyszert a gyerekeiknek, akkor be fogják törni a kirakatokat és kiszolgálják magukat (...) ebből anarchia lesz, akár már holnap" - idézi az egykori miniszterelnököt a volt stábfőnök.
   

A visszaemlékezés szerint Brown kijelentette azt is, hogy el kell kezdeni gondolkodni a rend helyreállításának módjairól. A kormányfő felvetette a kijárási tilalom elrendelésének lehetőségét, sőt azt is, hogy a hadsereget kivezénylik az utcákra.
   

McBride szerint ugyanakkor Gordon Brown akkori bankmentő tevékenysége felért azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket John F. Kennedy néhai amerikai elnök tett a kubai rakétaválság idején az atomháború elkerülésére.
   

Az amerikai Lehman Brothers bankcsoport öt évvel ezelőtti összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a Bank of England - a brit jegybank - minden idők legnagyobb, garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos (180 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el, amelynek keretében évtizedek óta először kerültek állami tulajdonba brit nagybankok.
   

Az akkor részlegesen államosított két legnagyobb bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds megmentésére közvetlenül csaknem 70 milliárd font költségvetési tőkeinjekciót fordítottak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?