Az újabb észak-koreai rakétakilövés aláássa a nemzetközi biztonságot az EU és a G7-országok szerint

Észak-Korea

A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) külügyminiszterei és az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap kiadott közös állásfoglalásukban elítélték, hogy a nap folyamán korábban Észak-Korea újabb interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, ami aláássa a regionális és nemzetközi békét és biztonságot.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az Európai Unió közös állásfoglalásában a tárcavezetők kijelentették: tavaly óta Észak-Korea fokozta a helyzet elmérgesedéséhez vezető tevékenységét a soha nem látott mennyiségű ballisztikus rakéta kilövésével, valamint a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos folyamatos, felelőtlen és destabilizáló retorikájával. Phenjan az év elején kinyilvánította azon szándékát is, hogy tovább bővítse és fokozza jogellenes nukleáris és rakétaprogramjait – emlékeztettek.

„Ismételten követeljük, hogy Észak-Korea teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon hagyjon fel a tömegpusztító fegyverek, ballisztikus rakéták kifejlesztésével és gyártásával, valamint minden nukleáris programjaival, és teljes mértékben tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vonatkozó határozataiban foglalt valamennyi kötelezettségnek” – fogalmaztak.

Észak-Korea nem rendelkezhet és soha nem lehet nukleáris fegyverrel rendelkező állam a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) értelmében – húzták alá a nyilatkozattevők, és arra szólították fel az ország vezetését, hogy tegyen érdemi lépéseket a nukleáris leszerelés érdekében, valamint fogadja el Japán, az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság párbeszédre vonatkozó ajánlatait.

Kijelentették továbbá: Észak-Korea meggondolatlan viselkedése gyors és egységes választ követel a nemzetközi közösségtől, beleértve az ENSZ BT további intézkedéseit is.

Az EU-t és a G7 országokat továbbra is aggodalommal tölti el az Észak-Koreában kialakult súlyos humanitárius helyzet, és elkötelezettek amellett, hogy valamennyi érintett partnerrel együttműködjenek a Koreai-félsziget békéjének és stabilitásának megteremtése, valamint a szabályokon alapuló nemzetközi rend fenntartása érdekében - tették hozzá.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be vasárnap, hogy egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyet a szomszédos ország északnyugati részén fekvő Észak-Phjongan tartományból indítottak el. A vasárnapi rakétaindítást pénteken megelőzte egy interkontinentális ballisztikus rakéta felbocsátása. Ez volt a második ilyen rakétakísérlet idén, amelyet a Hvaszong-17-típusú rakétával, az észak-koreai rakétaarzenál legerősebbikével hajtottak végre.

Phenjan kedden két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, március 12-én pedig két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?