Az Európai Bizottság fejlesztené a digitális infrastruktúrák hálózatát, és javítaná biztonságukat

Európai Bizottság k

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán a digitális infrastruktúrák innovációjának, biztonságának és ellenállóképességének előmozdítására, valamint az összeköttetés javítására az európai gazdaság jövőbeni versenyképességének szavatolása érdekében.

A brüsszeli testület közleményében rámutatott: az európai gazdaság jövőbeni versenyképessége a fejlett digitális hálózati infrastruktúráktól és szolgáltatásoktól függ. A gyors, biztonságos és széles körű összeköttetés elengedhetetlen azon technológiák alkalmazásához, amelyek a jövő világába vezetnek, ilyen például a távorvoslás, az automatizált vezetés, az épületek karbantartása vagy a precíziós mezőgazdaság.

Az Európai Bizottság Európa digitális infrastrukturális igényeinek kielégítése címmel úgynevezett fehér könyvet mutatott be, amely elemzi azokat a kihívásokat, amelyekkel Európa jelenleg szembesül a jövőbeni konnektivitási hálózatok kiépítése során. Felvázolja továbbá a beruházások vonzására, az innováció előmozdítására, a biztonság növelésére és a valódi digitális egységes piac megvalósítására vonatkozó lehetséges forgatókönyveket.

Az uniós bizottság tenger alatti kábelinfrastruktúrákról szóló ajánlása pedig olyan nemzeti és uniós szintű intézkedéseket tartalmaz, amelyek célja a tenger alatti kábelek biztonságának és ellenállóképességének javítása az EU-n belüli jobb koordináció révén mind az irányítás, mind a finanszírozás tekintetében.

„Európa hálózati és számítástechnikai infrastruktúrájának védelme érdekében az EU-nak ösztönöznie kell a stratégiai, tenger alatti kábelinfrastruktúrák kiépítését, és fokoznia kell azok biztonságát és ellenállóképességét” – fogalmaztak. Hozzátették: a fehér könyvvel együtt elfogadott ajánlásra építve hosszabb távon fontolóra lehet venni egy közös uniós irányítási rendszer kialakítását, valamint a rendelkezésre álló eszközök felülvizsgálatát, amelyek célja a magánberuházások jobb mozgósítása az európai érdekű kábelprojektek támogatására.

Azonnali intézkedésként az ajánlás célja az EU-n belüli koordináció javítása, például a biztonsági kockázatok értékelése és csökkentése, egy kábelbiztonsági eszköztár létrehozása és az engedélyezési eljárások egyszerűsítése. Ezen túlmenően az ajánlás nyomon követésének támogatására az Európai Bizottság létrehozza a tagállami hatóságokból álló, tenger alatti kábelekkel foglalkozó szakértői csoportot – tájékoztattak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?