Az EU az éghajlatváltozás békére és biztonságra gyakorolt hatásának kezelését beépítené az uniós külpolitikájába

globális felmelegedés

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el arról, hogy az éghajlatváltozás hatásainak kezelését, valamint a békére és a biztonságra gyakorolt hatását jobban beépítse az uniós külpolitikájába – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.

A javaslat célja, hogy az EU konkrét intézkedésekkel elérje a szakpolitikák, a missziók és az unión kívüli partnerekkel folytatott együttműködés teljes spektrumára kiterjedően, hogy a környezeti hatásokat a külpolitikai döntéshozatal, tervezés és műveletek minden szintjén figyelembe vegyék.

Az uniós bizottság közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ismétlődő szélsőséges éghajlati események, a hőmérséklet és a tengerszint emelkedése, az elsivatagosodás, a vízhiány, a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek, a környezetszennyezés és a szennyezettség veszélyeztetik az emberiség egészségét és jóllétét, és nagyobb lakóhelyelhagyást, migrációs mozgásokat, világjárványokat, társadalmi nyugtalanságot, instabilitást, sőt, konfliktusokat idézhetnek elő. Az éghajlatváltozás miatt az európai fegyveres erők is változó és kihívásokkal teljes műveleti feltételekkel szembesülnek – írták.

A javaslat felvázolja azt az uniós keretet, mellyel kezelni lehet a társadalmakat és a biztonságot érintő kihívásokat, valamint a zöld átálláshoz szükséges erőforrások és technológiák iránti fokozódó geopolitikai versenyt. Ezek között szerepel a tervezés, a döntéshozatal és a végrehajtás megerősítése az éghajlat és a biztonság közötti kapcsolat megbízható és hozzáférhető, tényeken alapuló elemzése révén.

Az éghajlati és biztonsági kihívásokra adott válasz gyakorlati megvalósítása az EU külső fellépéseiben, többek között az éghajlat és a biztonság közötti kapcsolatnak a regionális és nemzeti konfliktuselemzésekbe való beépítése révén. A tagállami polgári és katonai műveleteken és infrastruktúrán belül az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló intézkedések fokozása a költségek és a karbonlábnyom csökkentése érdekében, az operatív hatékonyság fenntartásának biztosítása mellett. Valamint szerepel benne a nemzetközi együttműködések megerősítése – írták.

Megvalósítása érdekében az EU számos intézkedést fog végrehajtani. Egyebek mellett létrehozza az éghajlati és környezetvédelmi biztonsággal foglalkozó adat- és elemzési központot, környezetvédelmi tanácsadókat von be az EU közös biztonság- és védelempolitikai misszióiba és műveleteibe, nemzeti és uniós szintű képzési platformokat hoz létre, a kapcsolódó szakpolitikákkal és tevékenységekkel foglalkozó elemzéseket végez és tanulmányokat készít, különösen az olyan veszélyeztetett földrajzi területek esetében, mint a Száhel-övezet vagy az Északi-sarkvidék – közölték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?