Az ENSZ emberi jogi főbiztosa óva intette Izraelt a nemzetközi humanitárius jog megsértésétől

Volker Türk

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn óva intette Izraelt a nemzetközi humanitárius jog megsértésétől a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen tervezett katonai támadással, ahol több mint egymillió ember keresett menedéket a harcok elől.

Rámutatott, hogy egy ilyen katonai akció az immár egyébként is gyér humanitárius segélyezés végét jelenthetné, amire a térség 2,2 millió lakójának pedig égető szüksége van.

„Egy lehetséges teljes katonai bevonulás Rafahba, ahol nagyjából másfél millió olyan palesztin zsúfolódott össze az egyiptomi határon, aki nem tud máshová menekülni, félelmetesnek tűnik tekintettel arra, hogy rendkívül nagy számú civil, főleg nők és gyermekek halhatnak, illetve sebesülhetnek meg” – emelte ki Türk. „Egy ilyen művelet Rafahban az adott körülmények között további rémtettek veszélyét hordozza magában” – mondta, hozzátéve, hogy a világ ezt nem hagyhatja.

Türk ismét a palesztinok elleni kollektív büntetésnek és ezzel a nemzetközi humanitárius jog megsértésének nevezte a Gázai övezetben folytatott izraeli hadműveletet a radikális iszlamista Hamász felszámolására.

„Izraelnek tartania kell magát a Nemzetközi Bíróság jogilag kötelező határozataihoz és a nemzetközi humanitárius jog rendelkezéseihez. Figyelmeztették azokat, akik fittyet hánynak a nemzetközi jogra. A felelősségre vonhatóságnak kell következnie” – hangoztatta Türk.

A török külügyminisztérium is élesen bírálta a Rafah térségében végrehajtott támadásokat, a palesztinok „célzott elűzésével” vádolva Izraelt. „Erre a műveletre a gázai övezeti lakosság saját földjéről történő elüldözését szolgáló terv részeként tekintünk” – közölte a török diplomáciai tárca, hozzátéve, hogy aggodalommal figyelik a Rafah térségében fokozódó támadásokat.

A török külügyminisztérium szerint mindez csak súlyosbítja a humanitárius tragédiát, és aláássa a tartós tűzszünet iránti erőfeszítéseket.

Palesztin egészségügyi források szerint a hétfőre virradóra Rafah térségében végrehajtott izraeli támadásokban több tucat ember vesztette éltét.

A Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok késő délután közölte, hogy az izraeli csapásokban súlyos sebesüléseket szenvedett nyolc izraeli túsz közül hárman belehaltak sebeikbe. Bejelentették, hogy a következő napokban közzéteszik a halottak nevét, amint a jelenleg súlyos sebesültek sorsa egyértelművé válik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?