Külföld

Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy Irán lelőtte egy drónját

Egy iráni rakéta lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját a Hormuzi-szoros felett - erősítette meg az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) csütörtökön.
MTI

2019. június 20. 15:46

- TASR/AP-felvétel

A Centcom azt állította, hogy a teheráni közlésekkel ellentétben az incidens nem Irán légterében, hanem nemzetközi légtérben történt.

"Indokolatlan támadásra került sor egy amerikai felderítő eszköz ellen nemzetközi légtérben" - mondta Bill Urban, a Középső Parancsnokság szóvivője.

Az IRNA állami hírügynökség úgy értesült, hogy az iráni Forradalmi Gárda a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött semmisítette meg az RQ-4A Global Hawk típusú drónt közép-európai idő szerint csütörtök hajnali fél kettőkor.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító Forradalmi Gárda parancsnoka szerint az akció Washingtonnak szánt világos üzenet volt. Szalami leszögezte, hogy az ország határai sérthetetlenek. Hangsúlyozta, hogy Teherán nem akar háborút, de kész megvédeni magát.

Abbász Múszavi iráni külügyi szóvivő provokációnak nevezte az amerikai drón behatolását iráni légtérbe, és arra figyelmeztetett, hogy az ehhez hasonló törvénytelen lépéseknek következményei lesznek.

Washington és Teherán között tovább fokozódott a feszültség a héten.

Az amerikai védelmi minisztérium az iráni fenyegetésre hivatkozva hétfőn jelezte, hogy további ezer katonát vezényel a Közel-Keletre.

Kedden Ali Samkáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács vezetője azt mondta, hogy Irán leleplezte és felszámolta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) internetes kémhálózatát. Samkáni bejelentése nem sokkal azután történt, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elismerte, hogy Washington kiberműveleteket hajt végre más országok ellen.

Szerdán Washington ismét Teheránt tette felelőssé a múlt héten az Ománi-öbölben két tartályhajó ellen elkövetett szabotázsakcióért. Az incidens körülményei egyelőre ismeretlenek, és Irán tagadja a Fehér Ház vádjait. 

Az iszlám köztársaság szerdán megerősítette, hogy nem hosszabbítja meg a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére adott hatvannapos határidőt, és a szerződés további öt részesének - Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Németországnak, Kínának és Oroszországnak - július 7-éig maradt ideje cselekedni. 

Irán korábban már kijelentette, hogy a továbbiakban korlátozni fogja a nukleáris megállapodás egyes részeinek teljesítését, mert az Egyesült Államok egy éve egyoldalúan felmondta a szerződést, és újraindította a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ďuriš Nicholsonová eddig fontolgatta, hogy indul a parlamenti választásokon

Több ezer eurónyi drogot foglaltak le a rendőrök Vágbesztercén

Rengeteg hiányosságot találtak a szabadulószobák ellenőrzése során

Kiska nem tart igényt két fizetésre

Lucia Ďuriš Nicholsonová lett az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának elnöke

Nem vizsgálja tovább a NAKA Šufliarsky és Kočner sms-váltását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?