Adócsalás miatt vádat emeltek az amerikai elnök fia ellen

hunter biden

Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön újabb vádemelést nyújtott be Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden ellen, aki a vádak szerint több millió dollárt költött pazar életmódjára, miközben elkerülte 1,4 millió dollár adó befizetését.

Az Egyesült Államok kaliforniai kerületi bíróságán összesen kilenc pontban nyújtottak be vádemelést az 53 éves Hunter Biden ellen; az amerikai elnök fiát három bűncselekménnyel és hat adózási rend elleni vétséggel vádolják.

A nyomozással David Weiss különleges ügyészt bízták meg. Az igazságügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a Biden elleni nyomozás folyamatban van és amennyiben elítélik az amerikai elnök fiát, akár 17 év börtönbüntetés is várhat rá.

Hunter Biden ellen 2018-ban indult nyomozás adó-bűncselekmények gyanújával, ami később a tiltott fegyverbirtoklás ügyével egészült ki. Idén júniusban vádalku keretében Hunter Biden a bíróság előtt bűnösnek mondta magát két kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában. A vádalku részeként elkerülte volna a börtönt, a fegyverbirtoklási ügyében pedig nem is állt volna bíróság elé. A bíró ugyanakkor júliusban elutasította a vádalkut annak egyes részletei miatt. Ezt követően történt vádemelés Delaware államban a tiltott fegyverbirtoklás miatt, emiatt októberben a bírósági meghallgatásán ártatlannak mondta magát az amerikai elnök fia.

„A vádlott négy éven keresztül nem fizetett be legalább 1,4 millió dollár önbevalláson alapuló szövetségi adót a 2016 és 2019 közötti adóévekben” – áll a mostani vádiratban.

A vádiratban azt is kifejtik, hogy Biden az adófizetés helyett hatalmas összegeket költött „drogokra, prostituáltakra, barátnőkre, luxusszállodákra, bérelt ingatlanokra, egzotikus autókra, ruhákra és egyéb személyes jellegű tárgyakra”, köztük több mint 70 ezer dollárt drogelvonóra.

Abbe Lowell, Hunter Biden ügyvédje közölte hogy ügyfele teljes egészében visszafizette az adót, és egy korábbi megállapodás felrúgásával vádolta David Weiss különleges ügyészt.

„Ha Hunternek nem Biden lenne a vezetékneve, akkor a delaware-i és most a kaliforniai vádemelések el sem indultak volna” – mondta Lowell.

A vádirat szerint Hunter Biden „nagyon jól keresett”, miközben az ukrán energiavállalat, a Burisma igazgatótanácsának és egy kínai magántőkealapnak a tagja volt. Az ügyészek szerint 2016 és 2020 októbere között összesen több mint 7 millió dollár jövedelmet kapott, ebből közel 2,3 millió dollárt a Burisma igazgatótanácsában betöltött szerepéért.

„Az alperesnek törvényi kötelezettsége lett volna, hogy adót fizessen az összes jövedelme után, ebbe beleértve a Burisma ukrán vállalat igazgatótanácsában betöltött tisztsége után megszerzett jövedelmét, a kínai magántőkelapból származó jövedelmét és az ügyvédi munkájából származó bevételeket is” – áll a vádiratban.

Az ügyészi nyomozással párhuzamosan a republikánus többségű képviselőházban január óta zajlik vizsgálat részben a Biden család üzleti kapcsolatairól, amelynek során az elmúlt hónapokban meghallgatták többek között a nyomozóhatóságok és adóhatóság több informátorát.

A vizsgálat célja, hogy összefüggést találjon Joe Biden alelnöki tevékenysége és a családjához abban az időszakban érkezett több millió dolláros külföldi átutalások között. A demokraták szerint egyelőre ilyen bizonyíték nincs, a republikánusok szerint a tanúvallomások, banki bizonylatok és egyéb dokumentumok komoly súllyal és bizonyító erővel bírnak.

A Fehér Ház nem nyilatkozott az ügyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?