Külföld

A Vatikán megkezdte a jövő évi szinódus előkészítését

Vatikánváros | A 2015. októberében esedékes püspöki szinódus titkársága megkezdte a jövő évi szinódus előkészítését. Ennek keretében dokumentációt küldött a világ egyházmegyéinek újabb kérdésekkel a családról, az elváltak áldozásáról és a melegkapcsolatokról.
MTI

2014. december 9. 14:54

Új Szó
A feltett kérdésekre április 15-ig kell  megküldeni a választ.
 
Az október 4-25. közötti rendes püspöki szinódus  központjában a család áll. A témakörök ugyanazok, amelyek a Vatikánban idén októberben tartott rendkívüli szinóduson szerepeltek. 
     
A 2015-ös szinódus főbb irányait vázoló Lineamenta című dokumentum a rendkívüli szinódus által október 18-án elfogadott szinódusi zárójelentés (Relatio Synodi) főbb pontjait tartalmazza. Ezen kívül a Lorenzo Baldisseri bíboros vezette szinódusi titkárság 46 kérdést is csatolt, amelyekre az egyházmegyéknek április 15-ig kell válaszolni. A szinódusi témákhoz fűződő kérdések érintik az elvált majd polgárilag újraházasodott hívők áldoztatását, az egyházi esküvők érvénytelenítését, a melegkapcsolatokat, valamint azt is, hogy miképpen lehet segíteni a családalapítást, az élet védelmét, a szegénységgel küszködő családokat. A kérdésekre adott visszajelzések elsősorban arra adnak választ, hogy bizonyos témákban az egyházmegyék véleménye mennyire változott meg az idei rendkívüli püspöki szinódust követően.          A püspöki titkárság kísérő levele is úgy fogalmaz: "Mindent meg kell tenni, hogy ne induljunk ismét a nulláról, a rendkívüli püspöki szinódus által már megtett út legyen a kiindulópont". 
    
A Vatikán az idei rendkívüli szinódus előkészítésére is 38 kérdésből álló kérdőívet küldött az egyházmegyéknek. A kérdésekre kapott válaszok alapján készült el a rendkívüli szinódust bevezető jelentés, amellyel a témákat bemutató főrelátor Erdő Péter bíboros idén októberben megnyitotta a püspöki tanácskozást. Ferenc pápa Erdő Pétert nevezte ki a jövő évi rendes püspöki szinódus főrelátorának is.        
    
A rendkívüli szinódus záródokumentumát a püspökök többsége megszavazta, de az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozására, valamint a meleg és leszbikus kapcsolatokra vonatkozó pontok nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget. 
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Felszálló F-16-os vadászrepülőgép (TASR-felvétel)

Egymásnak esett a kormány és az ellenzék az amerikaiak miatt

erős szél

Első-, másod- és harmadfokú riasztást adtak ki az erős szél miatt

elhízás k

Szlovákiában minden negyedik ember elhízott

Kőszegről  kicsit másképp

Kőszegről kicsit másképp

pozsonyi kifli

Diósat vagy mákosat? A 400 éves pozsonyi kifli története

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen
Frissítve

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.