A szakértők szerint  ki kell terjeszteni az egészségügyi uniót

A vitatott állásfoglalás az Európai Uniót a Szovjetunióhoz, a kommunista diktatúrához hasonlítja⋌(TASR-felvétele)

Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy az egészségügynek kell lennie az Európai Unió egyik prioritásának – mondta a TASR TV műsorában Mária Brozmanová, Szlovákia brüsszeli állandó képviseletének munkatársa, Martin Smatana egészségügyi elemző és Peter Pažitný egészségügyi szakértő. Az EU jövőjével kapcsolatban kiemelték az egészségügyi unió kiterjesztésének szükségességét.

Az Európai Egészségügyi Unió csomagjának része például az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központról (ECDC) szóló rendelet felülvizsgálata is. Az elképzelés az volt, hogy megerősítsük az ECDC hatáskörét, hogy jobban figyelemmel kísérhesse a helyzetet az EU tagállamaiban, eredményesebben együttműködhessen az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a harmadik országokkal is" - magyarázta Maria Brozmanová, az állandó képviselet egészségügyért felelős munkatársa.

 Elmondta, hogy az ellenőrzés egy olyan rendelkezést is tartalmaz, amely megerősíti az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatáskörét az orvostechnikai eszközök és a gyógyszerek forgalmazása és ellenőrzése terén. „Nem utolsósorban ez egy határokon átnyúló egészségügyi veszélyekről szóló rendelet, amely lehetővé teszi a vészhelyzet uniós szintű kihirdetését, valamint egy uniós készültségi terv kidolgozását, amely kiegészíti az egészségügyi vészhelyzetben alkalmazandó nemzeti cselekvési terveket" - mondta Brozmanová. Peter Pažitný egészségügyi szakértő rámutatott, hogy az EU tagállamaiban rendkívül eltérő a járványkezelés szintje. Szerinte a világjárvány nemcsak a COVID-betegség kezeléséről

„Kiderült, hogy a COVID-19 járványt azok az országok kezelik jól, amelyek általában  véve is nagyon jól kezelik a krónikus betegségekkel járó helyzeteket. A COVID-19 elsősorban a krónikus betegekre, a gyenge immunrendszerű emberekre veszélyes" - mondta Pažitný. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai országok „anyagi lehetőségei nagyon eltérők", ami a járvány elleni küzdelemben is megmutatkozik.

 „Az EU megtette, amit tudott. Központilag vásárolt oltóanyagot, teszteket és lélegeztetőgépeket" - mondta Smatana. Szerinte a közös vakcinabeszerzés kulcsfontosságú volt.

„Az EMA és az ECDC is nagyon jól végzi a munkáját. Ha nem lenne az Európai Gyógyszerügynökség, el sem tudom képzelni, mivel oltanánk ma. Az ECDC felügyelte az összes intézkedést, elvégezte a vizsgálatokat, amelyekre a szakértői konzíliumunk is támaszkodott. Ez azt jelenti, hogy az EU - a törvény adta lehetőségeihez mérten - maximálisan ellátta a feladatát" – mutatott rá Smatana, és hozzátette, szerinte „kár, hogy az Európai Unió nem tudott még nagyobb hatást gyakorolni egyes tagállamokra".

Maria Brozmanová hangsúlyozta, hogy csak közös megoldásokkal sikerülhet megerősíteni az unió egészségügyi rendszerét, hogy jobban tudjon reagálni a jövőbeni közegészségügyi veszélyekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?