Külföld

A párizsi egyezmény megvalósítását sürgették a katowicei csúcstalálkozón

Varsó | A párizsi klímaegyezmény megvalósítását, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését sürgették az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésének (COP24) résztvevői. A házigazda Lengyelország nevében felszólaló Andrzej Duda elnök átfogó klímavédelmi szemléletet szorgalmazott.
MTI

2018. december 3. 19:20

Frissítve
Arnold Schwarzenegger is harcba száll a klímavédelem mellett - TASR-felvétel

A hétfőn megnyitott, december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. 

A COP24 megnyitóján António Guterres, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta: a világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani. Szerinte az ENSZ tagállamai közös felelősséget viselnek a "globális klímakáosz" elhárításáért, a Párizsban felvázolt pénzügyi vállalások megerősítéséért, a legsérülékenyebb nemzetek megsegítéséért.

A főtitkár célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkenjen 2010-hez képest, 2050-re pedig "nettó nullával" legyen egyenértékű.

A megújuló forrásokból 2050-ig világviszonylatban az energia kétharmadát kell biztosítani, a szénalapú energia pedig kevesebb mint 7 százalékot adjon, miközben jelenleg az áramfogyasztás mintegy egyharmadát teszi ki. Kiiktatandó a fosszilis tüzelőanyagok támogatása, ezzel szemben be kell fektetni a "száz százalékosan tiszta" energiaforrásokba.

Guterres a nap folyamán megtartott sajtókonferencián szükségesnek nevezte, hogy a COP24 megállapodással érjen véget, akár kompromisszumok árán.

Andrzej Duda lengyel elnök úgy vélte, az ENSZ tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy készen állnak a párizsi klímaegyezmény megvalósítására, ami esélyt adna a világ kiegyensúlyozott fejlődésére. 

Duda szerint a klímavédelemben egy átfogó szemlélet szükséges, ennek része nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása, hanem a sivatagosodás elleni védelem és a biodiverzitásra fordított figyelem is. Az üvegházhatású gázok esetében az ENSZ országai ne csak a kibocsátásokra összpontosítsanak, az elérendő egyensúly egyrészt a kibocsátások csökkentéséből, másrészt a gázok megkötésének mértékéből adódik - mondta. Aláhúzta azt is, hogy Lengyelország számára a szén stratégiai nyersanyagnak számít. 

A tanácskozáson az "emberek székét" elfoglaló David Attenborough brit természettudós az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit.   

"Jelenleg egy olyan, ember okozta katasztrófával nézünk szembe, amely globális méreteket öltött. Évezredek óta ez a legnagyobb fenyegetés az emberiségre nézve. A klímaváltozás" - mondta Attenborough, és bemutatott a küldötteknek egy videomontázst is, amelyet a klímaváltozásért aggódók üzeneteiből állított össze. 

A Világbank vezérigazgatója, Krisztalina Georgieva bejelentette: az általa képviselt intézmény megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást, így 2020 után öt éven belül 200 milliárd dollárt szánna a világszerte a klímavédelem terén kezdeményezett projektekre.

A COP24 hétfői államfői ülésén jóváhagyták a lengyel kezdeményezésre bemutatott, az Igazságos transzformáció nevű, a klímavédelem és  a biztonságos gazdasági fejlődés párhuzamos biztosítását szorgalmazó nyilatkozatot. 

A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ez a megállapodás szerint többek között a szén-dioxid (CO2) kibocsátásának csökkentésével, illetve a kibocsátott CO2 megkötésével és környezetbarát felhasználásával elérhető. Az egyezményt eddig 184 ország ratifikálta az ENSZ 193 tagállama közül.  Nem csatlakozott hozzá Oroszország, Donald Trump amerikai elnök pedig tavaly nyáron jelezte: az Egyesült Államok 2020-ban kihátrál a megállapodásból. 

Schwarzenegger bolondnak nevezte Trumpot, amiért kilépett a párizsi klímaegyezményből

Bolondnak nevezte Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó hétfőn Donald Trump amerikai elnököt, amiért kilépett a párizsi klímavédelmi egyezményből.

Az ENSZ katowicei klíma-csúcstalálkozóján Schwarzenegger úgy fogalmazott, az Egyesült Államok "továbbra is részese" az egyezménynek dacára annak, hogy Trump júniusban bejelentette: kilépteti országát a 2015 decemberében aláírt párizsi klímamegállapodásból.

Mint mondta, a klímavédelmi egyezménynek széles körű a támogatottsága az Egyesült Államokban tagállami és helyi szinten is. Hangsúlyozta: a klímavédelem tekintetében nagyobb figyelmet kell szentelni a helyi vezetőknek, nemcsak a kormányoknak. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok hátat fordított a  klímaegyezménynek, ugyanis a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 70 százalékát a helyi kormányzatok és városok ellenőrzik.

A világhírű színész a konferencián megjelent küldöttek előtt kijelentette: "Amerika több Washingtonnál vagy egy vezetőnél". Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokat nem egy vezető, hanem helyi vezetők sokasága jelenti, akik keményen dolgoznak a levegő minőségének javításán.

chwarzenegger a következő évi klímacsúcsra tekintettel a delegátusoknak azt mondta: "Hívjuk meg ezeket a helyi vezetőket ide, hadd legyenek egy ehhez hasonlóan nagy konferencia résztvevői, ahol közvetlenül beszélhetnek Önökkel." "Ha ezt megteszik, megígérhetem önöknek: visszatérek" - idézte Schwarzenegger a Terminator című filmből ismert, ikonikus mondatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Kigyulladt egy lakás Tőketerebesen, egy gyerek meghalt

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

Jogerősen elutasították Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátási kérelmét

A középiskolások 75%-a Čaputovát választaná meg elnöknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?