A német Uniper megnyerte a Gazprom elleni bírósági eljárást

777

Az ítélet mérföldkőnek számít az Uniper számára, amelyet 2022-ben a német kormánynak kellett kisegítenie, miután a Gazprom először megszakította, majd leállította a gázszállításokat. 

Az Uniper német energetikai vállalat szerdán több milliárd eurós választottbírósági pert nyert a Gazprom korábbi, hosszú távú orosz beszállítója ellen. Ez lehetővé teszi számára, hogy „széttépje” a szunnyadó szállítási szerződéseket, ami precedenst teremthet hasonló ügyekre.

Az ítélet mérföldkőnek számító győzelmet jelent az Uniper számára, amelyet 2022-ben a német kormánynak kellett kisegítenie, miután a Gazprom először megszakította, majd leállította az országba irányuló gázszállításokat. Ez arra kényszerítette az energiaipari csoportot, hogy nagy mennyiségben, elképesztően magas áron vásároljon a piacon. A döntés egyúttal „megszakította” a Berlin és Moszkva közötti, évtizedes energetikai partnerség utolsó megmaradt kötelékét is, amelyet Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója sújtott.

Az Uniper közölte, hogy a stockholmi választottbíróság június 7-i döntése egy 2022 végén indult folyamat része, amely lehetővé teszi a meglévő gázszállítási szerződések felmondását. Ezek ugyanis jogilag még mindig léteznek, annak ellenére, hogy Németországba már nem áramlik orosz gáz. A bíróság több mint 13 milliárd eurós kártérítést is megítélt a cégnek a Gazprom által 2022 közepe óta nem szállított gázért, amikor az orosz állami tulajdonú energiaipari óriás először csökkentette a szerződéses szállításokat.

Meg nem nevezett források azt jósolták a múlt hónapban, hogy egy választottbíróság lehetővé teheti az Uniper számára, hogy felmondja az inaktív orosz szerződéseket, amelyek közül néhány a következő évtized közepéig szól. A források akkor hozzátették, hogy ezek felmondása jelentős kockázatot fog megszüntetni az Uniper jövőre tervezett tőzsdei visszatérése előtt.

 "Ez a döntés jogi tisztaságot biztosít az Unipernek. A választottbírósági ítéletben kapott felmondási jogunkkal felmondjuk a Gazprom Exporttal kötött szerződéseinket” - mondta Michael Lewis, az Uniper vezérigazgatója közleményében.

A kártérítési ítélet elsősorban szimbolikus győzelem Németország számára, mivel nem valószínű, hogy nagy összegeket kap. Erre jogi források utaltak a Reutersnek a múlt hónapban, amit Lewis vezérigazgató megerősített. Ha egyáltalán folyik pénz, az a német kormányhoz kerül, amely az Uniper részvényeinek több mint 99 százalékát birtokolja. A szerződések felmondása megszünteti az utolsó kockázatot, amellyel az Uniper az Oroszországgal szembeni kitettsége miatt szembesült, miután a csoport leírta az Északi Áramlat 2 gázvezetékben való finanszírozását, valamint az orosz leányvállalatban, az Uniproban lévő részesedését.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?