Külföld

A nagaszaki atomtámadásra emlékezett Japán

Tokió | A nagaszaki atomtámadás áldozataira emlékezett Japán csütörtökön. Az Egyesült Államok a második világháború végnapjaiban dobott atombombát a városra; 74 ezer ember vesztette életét a támadásban és utóhatásainak következtében 1945 végéig.
MTI

2018. augusztus 9. 09:52

- TASR/AP-felvétel

A nagaszaki támadás 73. évfordulójának megemlékezési ünnepségén mintegy 5800-an vettek részt, köztük túlélők, az áldozatok hozzátartozói, António Guterres ENSZ-főtitkár és Abe Sindzó japán miniszterelnök.

A jelenlévők egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének helyi idő szerint 11 óra 2 perckor. Hetvenhárom évvel korábban ebben az időpontban dobták le a Fat Man (Kövér ember) néven is ismert atombombát egy B-29-es bombázó fedélzetéről.

"Sajnálatos módon, 73 évvel az események után az atomháború réme még mindig kísért" - hívta fel a figyelmet Guterres. Ő az első hivatalban lévő ENSZ-főtitkár, aki részt vett a nagaszaki megemlékezésen.

"Az atomfegyverekkel rendelkező államok hatalmas összegeket költenek arzenáljaik modernizálására" - mutatott rá. "Több mint 1700 milliárd amerikai dollárt költöttek 2017-ben fegyverekre és hadseregekre - a legtöbbet a hidegháború vége óta" - tette hozzá.

2018. augusztus 6. 10:33

73 éve volt a hirosimai atomtámadás

"Eközben az atommentesítési folyamatok lelassultak, sőt meg is álltak" - hangsúlyozta Guterres. "Sok ország adott hangot elégedetlenségének tavaly azzal, hogy elfogadta az atomfegyver-tilalmi egyezményt" - fűzte hozzá.

Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere a csütörtöki megemlékezésen felszólította a japán kormányt, hogy írja alá a szóban forgó nemzetközi szerződést, és "erkölcsi kötelezettségét teljesítve vezesse a világot az atommentesítés felé".

A nagaszaki támadást három nappal azután hajtotta végre az Egyesült Államok, hogy Hirosimára ledobták az első atombombát. A támadások hatására Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és véget ért a második világháború.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?