Külföld

A magyar osztályok összevonásától tartanak a szülők Újvidéken

Újvidék/Budapest | Maradjon meg Újvidéken a magyar nyelvű oktatás mind a négy általános iskolában. Ezt követelik a szülők, akik attól tartanak, hogy az összevonásnak az lenne a következménye, hogy a magyar gyerekeket szerb osztályokba kerülnének.
MTI

2010. szeptember 24. 12:53

A Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán olvasható cikk szerint nyílt levéllel fordulnak a napokban megtartott közös szülőértekezlet részvevői a délvidéki magyarok részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanácshoz (MNT) és a nyilvánossághoz a vajdasági székváros általános iskoláiban működő négy magyar tagozat megtartása érdekében.
A közös szülői értekezletet - amelyen szülők és pedagógusok mintegy hatvanan vettek részt -  azért tartották, mert egy eddig meg nem erősített hír szerint az MNT olyan stratégia meghozatalára készül, amelynek egyik pontja megvonná a támogatást a tíz gyermeknél kisebb magyar osztályoktól, nem támogatnák az ilyen kis létszámú osztályok megnyitását.
A szülők attól tartanak, hogy ha a hír igaz, a vajdasági nagyvárosban előbb-utóbb megszűnhet a magyar nyelvű oktatás.
Újvidék 37 általános iskolájában mintegy 26 ezer diák tanul. Négy iskolában működik magyar tagozat. A középiskolák száma 16, ebből 4 gimnázium. Ez utóbbiak egyikében is van magyar tagozat, és néhány szakközépiskolában is.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?