Külföld

A magyar állam alapítására emlékeznek

MTI

2013. augusztus 20. 09:27

Budapest | A magyar állam alapítására, Szent István királyra emlékeznek ma szerte az országban. Az Együtt az ország címmel meghirdetett idei állami ünnepségek különlegessége, hogy nemcsak Budapesten, hanem számos Balaton-parti városban is tartanak rendezvényeket, koncerteket és tűzijátékokat.
A programokra több százezer vendéget várnak határon innenről és túlról.
 
Az ünnepség reggel 9 órakor a Hősök terén kezdődik katonai tiszteletadással Magyarország lobogója előtt. A tisztavatáson Áder János köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet.
    
Augusztus 20. alkalmából adják át a Magyar Szent István Rend kitüntetést a közjogi méltóságok jelenlétében, a Sándor-palotában. A legmagasabb állami kitüntetés a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerését fejezi ki.
    
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Külhoni Magyarságért-díjakat ad át a Magyarság Házában.
    
Tarlós István főpolgármester avatóbeszédet mond a Szent István ünnepe Csepelen elnevezésű rendezvényen, az Ősi elődeink című szoborkompozíció leleplezésén.
    
Az érdeklődőket családi programok várják a Clark Ádám téren és a Mesterségek Ünnepének is helyet adó budai Várban.
    
A közmédia az idén is közvetíti az ünnepi eseményeket, ugyanakkor a hagyományos programok mellett egyebek mellett beszámolnak majd arról, mi történik a balatoni helyszíneken, valamint Budapesten, a Lánchíd mellett felállított szabadtéri színpadon.
    
Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a budapesti Szent István-bazilika előtt, a szertartás pedig a Szent Jobb-körmenettel zárul. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti, szentbeszédet mond Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök.
    
A hagyományos budapesti tűzijáték este kilenc órakor kezdődik. A rakétákat három uszályról, valamint a Lánchídról lövik majd fel. Az idén azonban - ugyanabban az időben - nemcsak Budapesten, hanem hat Balaton-parti településen is tartanak tűzijátékot.
    
Rendhagyó módon az idei budapesti tűzijátékkal nem érnek véget a programok. Este tíz órakor a Naphegy lábánál, a Dózsa György téren ingyenes Ákos-koncert kezdődik.
    
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt közölte, felkészültek a várható tömegekre, több járat menetidejét is meghosszabbítják, sűrítik, az utolsó metrószerelvények pedig hajnali negyed 2-kor indulnak a Deák tértől.
    
Ünnepségeket tartanak több budapesti kerületben valamint több városban, például Debrecenben, Gyulán, Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen is.
Önnek ajánljuk