6400 milliárd forintot vehet el Magyarországtól Brüsszel!

orbán viktor k

Több mint 15,7 milliárd eurónyi, vagyis csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrás felfüggesztését javasolhatja az Európai Bizottság a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban – írta meg a Reuters

A hírügynökség két európai uniós tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy a 70%-ot is elérheti a felfüggesztett források aránya a 2021-2027-es időszakra Magyarországnak járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásból. Elemzők a hírnek tudják be azt, hogy a délutáni órákban gyengülni kezdett a forint: egy eurót 17 óra után 405,35 forintos áron jegyeztek – a magyar fizetőeszköz nagyjából 1,5 százalékkal gyengült. A forint elmúlt hónapokban látott gyengülését is részben az uniós forrásokkal kapcsolatos, elhúzódó tárgyalások miatti bizonytalanságnak tudják be.

Az eddig kiszivárgott információk ennél lényegesen kevesebb pénzről szóltak, a döntésre már vasárnap sor kerülhet. Múlt hét végén kiszivárgottJohannes Hahn költségvetési biztos júliusi keltezésű, a magyar kormánynak címzett levele. Ebből még azt derült ki, hogy az elvonás nagyjából 3500 milliárd forintos elvonást jelenthet – ez a korábbi magyarországi közbeszerzési gyakorlat alapján korrupciógyanúsnak ítélt módon lehívott operatív programok forrásainak a 70 százaléka. Az Európai Bizottság az áprilisi magyar választások után két nappal jelentette be, hogy megindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, mert nem látják biztonságban az uniós pénzek felhasználását.

(hvg, shz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?