Külföld

14 év börtönt kaphat a Reuters két újságírója Mianmarban

Rangun | Folytatódik a büntetőeljárás a Reuters globális hírügynökség két tudósítója ellen Mianmarban, miután a bíróság szerdán elutasította ügyvédeik beadványát a vádak ejtésére.
MTI

2018. április 11. 08:58

- TASR

A védők szerint az ügyészség tanúinak vallomása nem támasztja alá az újságírók elleni vádakat.

Than Zav Aung, az egyik tudósító ügyvédje szerint a meghallgatáson a bíró azt mondta, hogy még további nyolc tanút hallgatnak meg, és egyelőre nem állja meg a helyét az ügyvédek érvelése, hogy a tanúk által szolgáltatott bizonyíték nem alapozza meg a vádat.

A két tudósítót, Va Lont és Kjav Szo Oót titkos iratok megszerzésével vádolják egy olyan törvény alapján, amely még a brit gyarmati időkből származik. Az újságírók a többségében buddhista ország Arakán szövetségi államában a muszlim rohingja kisebbség ellen elkövetett katonai tisztogatásról írtak, és a dokumentumokat rendőröktől kapták. Decemberben vették őket őrizetbe.
 

2018. március 28. 10:44

Vin Mjint lett Mianmar új elnöke

A védők a múlt héten, négy hónapnyi meghallgatást követően nyújtottak be kérvényt a vádak ejtésére. A kérést azzal indokolták, hogy a vád képviselőinek 17-25 tanúja nem nyújtott elegendő bizonyítékot arra, hogy az újságírók megsértették a törvényt.

"Egyáltalán nem vagyok boldog" - kommentálta a szerdai döntést Kjav Szo Oo. "A munkánkat végeztük újságíróként, mert a demokráciában már megillet minket a sajtószabadság, erre olyan bűncselekménnyel vádolnak, amely miatt 14 évre is börtönbe küldhetnek" - tudatta újságírókkal a bírói döntés után Va Lon.

A mianmari hadsereg azt állítja, terroristák elleni tisztogató akciót indított tavaly augusztusban, miután rohingja szélsőségesek több rendőrkapitányságot és katonai létesítményt megtámadtak. A műveletek miatt azonban több mint 650 ezer rohingja menekült el Mianmar északnyugati Arakán államából a szomszédos Bangladesbe, köztük rengeteg gyerek és idős ember is.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?