Külföld

14 év börtönt kaphat a Reuters két újságírója Mianmarban

Rangun | Folytatódik a büntetőeljárás a Reuters globális hírügynökség két tudósítója ellen Mianmarban, miután a bíróság szerdán elutasította ügyvédeik beadványát a vádak ejtésére.
MTI

2018. április 11. 08:58

Reuters
- TASR

A védők szerint az ügyészség tanúinak vallomása nem támasztja alá az újságírók elleni vádakat.

Than Zav Aung, az egyik tudósító ügyvédje szerint a meghallgatáson a bíró azt mondta, hogy még további nyolc tanút hallgatnak meg, és egyelőre nem állja meg a helyét az ügyvédek érvelése, hogy a tanúk által szolgáltatott bizonyíték nem alapozza meg a vádat.

A két tudósítót, Va Lont és Kjav Szo Oót titkos iratok megszerzésével vádolják egy olyan törvény alapján, amely még a brit gyarmati időkből származik. Az újságírók a többségében buddhista ország Arakán szövetségi államában a muszlim rohingja kisebbség ellen elkövetett katonai tisztogatásról írtak, és a dokumentumokat rendőröktől kapták. Decemberben vették őket őrizetbe.
 

Vin Mjint lett Mianmar új elnöke

2018. március 28. 10:44

Vin Mjint lett Mianmar új elnöke

A védők a múlt héten, négy hónapnyi meghallgatást követően nyújtottak be kérvényt a vádak ejtésére. A kérést azzal indokolták, hogy a vád képviselőinek 17-25 tanúja nem nyújtott elegendő bizonyítékot arra, hogy az újságírók megsértették a törvényt.

"Egyáltalán nem vagyok boldog" - kommentálta a szerdai döntést Kjav Szo Oo. "A munkánkat végeztük újságíróként, mert a demokráciában már megillet minket a sajtószabadság, erre olyan bűncselekménnyel vádolnak, amely miatt 14 évre is börtönbe küldhetnek" - tudatta újságírókkal a bírói döntés után Va Lon.

A mianmari hadsereg azt állítja, terroristák elleni tisztogató akciót indított tavaly augusztusban, miután rohingja szélsőségesek több rendőrkapitányságot és katonai létesítményt megtámadtak. A műveletek miatt azonban több mint 650 ezer rohingja menekült el Mianmar északnyugati Arakán államából a szomszédos Bangladesbe, köztük rengeteg gyerek és idős ember is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.