Žilinka célzatosnak tartja Čaputová alkotmánybírósági beadványát

Maroš Žilinka

Maroš Žilinka főügyész célzatosnak tartja Zuzana Čaputová államfő alkotmánybírósági beadványát, melyet a főügyész tevékenységével kapcsolatban nyújtott be. Žilinka erről hétfőn nyilatkozott.

„Véleményem szerint ez egy célzatos beadvány, az alkotmány értelmezésével kapcsolatos vita pedig mesterségesen gerjesztett” – szögezte le Žilinka. Szerinte a régóta tapasztalható nyomásgyakorlás folytatásáról és a személye lejáratásáról van szó.

Az államfő azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a főügyész visszautasította a Legfőbb Ügyészség azon határozatainak részletes ismertetését az államfővel, amelyeket a Btk. 363-as paragrafusa alapján hozott egyes büntetőeljárások ügyében. Žilinka kijelentette, az államfő kérését követően személyes találkozót kért tőle, de választ nem kapott. Megjegyezte, hogy a 363-as paragrafus alkalmazása során sosem az alapján döntött, ki az, aki ellen eljárás indult, vagy milyen a társadalmi pozíciója.

Žilinka azt is kijelentette, az alkotmány szerint az államfőnek nincs olyan hatásköre, amely alapján ellenőrizhetné a főügyész konkrét ügyekben hozott döntéseit. „A főügyész nem alárendeltje az államfőnek” – tette hozzá Žilinka, azzal, hogy az elnöki hivatal nem képezi részét a bűnüldöző szerveknek. Azt is hangsúlyozta, hogy a főügyész a parlamentnek tartozik elszámolással.

A főügyész hozzátette, a hivatala megfelelő keretek között kész tájékoztatást adni az államfőnek, az Alkotmánybíróság döntését pedig tiszteletben fogja tartani.

Nyilatkozata lezárásaként Žilinka közölte, hozott egy személyes döntést, amelyről a családját már tájékoztatta. „Belátható időn belül a nyilvánosságot is tájékoztatom erről” – tette hozzá azzal a megjegyzéssel, hogy döntése főleg a személye elleni támadásokkal függ össze.

Az államfő a múlt heti alkotmánybírósági beadványában leszögezte, meggyőződése szerint a főügyésznek kötelessége együttműködni vele.

Juraj Šeliga (Demokraták) szerint Žilinkának le kellene mondania. Azért is bírálta a főügyészt, mert hétfői sajtótájékoztatóján nem válaszolt az újságírók kérdéseire. Šeliga délutáni sajtótájékoztatóján leszögezte, botrány, hogy a főügyész nem adja át az államfőnek a kért anyagokat, és az államfőnek jogában áll fegyelmi eljárást kezdeményezni ellene.

Žilinka még délelőtt mondta, hogy Šeliga kijelentései azt tükrözik, minden gátlását levetkőzte. „Sajnálatos módon egyetlen célja van, hogy bármi áron magára vonja a nyilvánosság figyelmét” – tette hozzá. Žilinka visszautasította azt az állítást, hogy ő hangolta össze a belső ellenőrzés Oblúk nyomozócsoportjának tevékenységét. „Ezek teljesen képtelen állítások” – tette hozzá a főügyész.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?