Vitáznak a cigi adójának emeléséről

danko bugár
Pozsony |

Tegnap ülésezett a koalíciós tanács, de úgy tűnik, hogy a kormánypártok vezetőinek a jóléti intézkedések fedezetéről még nem sikerült megállapodniuk.

Andrej Danko, az SNS elnöke szerint a kormánypártok vezetői elsősorban Peter Pellegrini (Smer) kormányfő ellen a parlamentben beadott bizalmatlansági indítványról egyeztettek. Danko a találkozó után elmondta, a miniszterelnök élvezi a kormánypártok támogatását. Az egyes kormánypártok által tervezett jóléti intézkedésekkel kapcsolatban arról beszélt, egyelőre az álláspontjaikat tisztázzák.

Danko kölcsönt akar
Danko ugyanakkor igyekezett alátámasztani azt az ötletét, mely szerint az államnak nagy összegű kölcsönt kellene felvennie, hogy beruházásokat tudjon megvalósítani. A pénzügyminiszternek, Ladislav Kamenickýnek pedig a hatékonyabb áfabeszedést és a köztisztviselők bérezésének reformját ajánlotta a figyelmébe. Ugyancsak megemlítette azt a kormányintézkedést, amely szerint a napilapok és a tipikusan reggelire fogyasztott élelmiszerek áfáját csökkentenék. Megismételte, a cigaretta árának emelését azonban élesen elutasítja. Hozzátette: Kamenickýnek nem kellett volna megtartania a cigaretta-áremelésről szóló sajtótájékoztatóját, hiszen az intézkedést nem egyeztette a koalíciós pártokkal. Danko abban bízik, hogy a Híd is átgondolja még azokat a jóléti intézkedéseket, amelyeket át akar ültetni.

Bugár: Még tárgyalni kell
Bugár Béla, a Híd elnöke szerint, meg kellene tárgyalni azokat a javaslatokat, amelyek a Smer és az SNS által indítványozott jóléti intézkedéseket tartalmazzák. „Mert azok nem a 2020-as költségvetést, hanem a 2021-est terhelik, ezzel itt hagynánk egy óriási adósságot” – mondta a Híd elnöke, és hozzátette, ezt ugyan a következő kormány meg tudja változtatni, de ezt nem tartaná a mostani kormány részéről tisztességes lépésnek. Bugár szerint biztos, hogy ezeket a kérdéseket a pénzügyminisztérium jelenlétében fogják megvitatni.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelésével kapcsolatban a Híd elnöke elmondta, az SNS vezetője, Andrej Danko és a Smer első embere, Robert Fico is egyetért abban, hogy ezt az adónemet nem kellene emelni. Bugár ebben az esetben is azt hangsúlyozta, hogy ezt egy olyan találkozón kell megvitatni, ahol jelen van a pénzügyminiszter és a kormányfő, Peter Pellegrini is. „Nagyon kellemetlen volna, ha Brüsszel valamilyen oknál fogva visszadobná az általunk beterjesztett 2020-as költségvetést” – tette hozzá a Híd elnöke. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?