Közélet

Vita az iskolák finanszírozásáról

Pozsony. Kedden még 90 százalékról beszéltek, tegnap már ismét százról. Az oktatásügyi minisztérium bejelentette, mégsem változtatják meg a decemberben elfogadott kormányrendeletet.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 25. 18:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Ez megszabja, hogy a fenntartók a bérnormatívák 100 százalékát kötelesek az iskolák alkalmazottainak bérére fordítani. Nyáron állítólag egy tervezettel állnak elő, amely a jelenlegi „fejpénzrendszer” helyett 2014. januári hatállyal az úgynevezett osztályfinanszírozást vezeti be. A fejpénzrendszer ugyanis egy nagy üzlet, véli Dušan Čaplovič. „Az új rendszer célja, hogy a negatív populációs mutatókra reagálva elsősorban az osztályok és az oktatási folyamat minőségét segítse elő” – mondta a miniszter.

Közbeszólt a ZMOS

A minisztérium tétovázásának oka az önkormányzatokat tömörítő Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS). Čaplovič ugyanis azt ígérte nekik decemberben, hogy ha gondok adódnának az említett módosítás miatt, visszaállítják a korábbi szabályokat. A megyék és az önkormányzatok azért bírálták a decemberi módosítást, mert megtiltotta volna nekik, hogy az általuk fenntartott iskolák költségvetésében mutatkozó különbségeket kiegyenlítsék az említett tíz százalék segítségével. A normatív rendszer sajátossága ugyanis, hogy az állam egyes iskolákat „túlfinanszíroz”, míg másoknak nem elég a neki járó anyagi keret. Ennek fő oka, hogy különböznek az épületek fenntartási költségei, és a tanárok bérezése is (kortól és végzettségtől függően). Decemberben ez volt az egyetlen konkrét lépés, amit a kormány a sztrájkoló pedagógusok nyomására meglépett.

Korábban többször előfordult, hogy a fenntartók a bérekre szánt támogatásból fedezték az iskolák épületeinek fenntartási költségeit, figyelmeztet Pavel Ondek. Az Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke egy pénzügyminisztériumi kimutatásra hivatkozik, mely szerint 2012-ben állítólag 16 millió eurót fordítottak Szlovákia-szerte fenntartásra a bérnormatívákból. „Azzal semmi gond nincs, ha megengedik az önkormányzatoknak, hogy kipótolják az egyes iskolák közt mutatkozó különbségeket. De ha az állam így akarja segíteni a nagy fenntartási költségű iskolákat, akkor az a tanárbérek rovására megy” – szögezi le Ondek.

Ettől senki nem keres majd többet

Az iskolai alkalmazottak bére szükségszerűen sem alacsonyabb, sem magasabb nem lesz az említett módosításoktól, véli Masszi János, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója. A tanárok és a többi alkalmazott bére ugyanis adott. A munkaköri tevékenység és a végzettség kombinációjaként kell besorolni őket az állam által meghatározott bértáblázat szerint, hangsúlyozza Masszi. „Én ezért az egyik döntést sem tartom jónak, mert nem ez a gyógyír a problémára” – mondja az igazgató. Szerinte nincsenek túlfinanszírozott iskolák, hiszen nem jut elegendő támogatás az épületek felújítására, a tansegédeszköz-állomány fejlesztésére sem. Leszögezi ugyanakkor, hogy Dunaszerdahelyen az iskolák többségében nem elégséges az állam által küldött támogatás. (TASR, vps)

Önnek ajánljuk
abraham

Brexit: fel van adva a lecke

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

berlinale

Szlovák film a Berlinale versenyében

SpaceX

Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX

Repülő gázpalack ölt meg egy járókelőt Sydneyben

téli napozás

Télen is egészséges a napozás?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.