Közélet

Világi Oszkár: Dél-Szlovákiában tudatos építkezésre van szükség

Somorja | Helyzetjelentés a szlovákiai magyar közösségről II. – Gazdaság és társadalom címmel szervezett tanácskozást a Fórum Kisebbségkutató Intézet szeptember 13-án.
Sánta Szilárd

2018. szeptember 17. 12:04

világi oszkár fórum
- Somogyi Tibor felvétele

A szervezők részéről Öllős László, a Fórum Intézet elnöke elmondta, szeretnék, ha a szlovákiai magyarság életének különféle területei a szakszerű elemzések szintjén kerülnének a nyilvánosság elé. A szlovákiai magyar értelmiség már ott tart, hogy egy ilyen feladatot el tud végezni. A konferencián felmerült kihívásokból, kérdésekből – a teljesség igénye nélkül – válogattunk.

Mi kell ahhoz, hogy Dél-Szlovákiában nagyobb gazdasági növekedés legyen? – erre a kérdésre kereste a választ Világi Oszkár vállalkozó, a Slovnaft vezérigazgatója. Az előadását nem számokra, mutatókra alapozta, hanem tapasztalati megközelítést alkalmazott, saját projektjeinek eredményeiről, nehézségeiről és a vízióiról beszélt. Amikor régiófejlesztéssel kezdett foglalkozni, abból indult ki, hogy ebben a régióban jelentős ipari fejlesztés nem volt, és a közeljövőben sem várható. Ennek egyik oka, hogy az infrastrukturális fejlesztésekből Dél-Szlovákia kimaradt.

Világi szerint két vonalon lehet gondolkodni, az egyik a mezőgazdaság, amelyre élelmiszeripar épül megfelelő kereskedelemmel, a másik a turizmus.

A rendszerváltás után a mezőgazdaság legyengült, ezt követően új tulajdonosi struktúra alakult ki. A régióban tudatos építkezésre van szükség az említett ágazatban, ennek a motorja – állítja Világi – az agrárkamara lehetne. A turizmusban pedig a magyarországi folyamatokra kellene rákapcsolódni, a termálfürdőket és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat szükséges fejleszteni. Az oktatási rendszer reformja nélkül azonban ezek az ágazatok nem lesznek sikeresek.

A szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb gondja a pénzhiány

2018. szeptember 14. 19:06

A szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb gondja a pénzhiány

Egy új Marshall-segélyként is felfoghatjuk az Európai Unióból áramló pénzt, véli Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója, aki azt elemezte, hogyan hat ránk a déli régióba érkező uniós támogatás. Nehéz megítélni, hogyan teljesítünk az uniós támogatások lehívása terén, mivel a dél-szlovákiai régió nem egy közigazgatási terület, ezért nincsenek pontos statisztikai adatok. Gazdasági értelemben a határ menti területek nem a legfejlettebbek, mivel a városok nem tudnak olyan szervesen fejlődni, terjeszkedni, mint azok városok, amelyek az országok közepén találhatók. Az uniós projekteknél a tervezés, a megvalósítás és a fenntarthatóság az, amit még meg kell tanulni, a pályázás technikai részét már többé-kevésbe mindenki elsajátította.

A dél-szlovákiai régiók különbségeit és gondjait ismertette Lelkes Gábor kutató, aki az alábbi legsúlyosabb problémákat tárgyalta: a gyenge infrastrukturális háttér, a demográfiai egyensúly felbomlása, a versenyképes képzettség hiánya, a családok alacsony jövedelme, a szegénység térbeli koncentrációja sok kistérségben, a kis- és középvállalkozások tőkehiánya és a térség tőkemegkötőképességének alacsony foka.

A szlovákiai magyar fiatalok helyzetét Morvai Tünde, az MTA a Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője egy szociológiai felmérés alapján mutatta be. Hasonló felmérésre a kárpát-medencei magyar fiatalok körében utoljára 2001-ben került sor, azóta számos új trend figyelhető meg. 2015-ben és 2016-ban is készült felmérés, amelyek eredménye egy-egy kötetben olvasható. A szlovákiai magyar fiatalok kihívásai egzisztenciális jellegűek: a pénztelenség, a munkanélküliség mellett ugyancsak komoly problémának számít az alkoholfogyasztás, a fiatalok rendszeresen fogyasztanak alkoholt. Az összes határontúli magyar fiatal közösség közül a szlovákiai magyar fiatalok mutatják a legnagyobb hajlandóságot, hogy államnyelven, szlovákul tanuljanak. A pénztelenség általános probléma, azonban országonként mást jelent: Szlovákiában csaknem négyszer annyi pénzből gazdálkodnak a fiatalok egy hónapban, mint Kárpátalján.

A felmérésből kiderült, hogy a fiatalok nem kötődnek a politikai és civil szervezetekhez, alapvető politikai fogalmakkal sincsenek tisztában.

Az előadások zöme a pontos diagnózis megállapítására törekedett, de a 2019-ben megjelenő, az előadásokat tartalmazó kötetben már konkrét javaslatokról és megoldásokról is olvashatunk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.