Várólistán már az anyaméhben

Pozsony |

<p>Nincs egyszerű helyzetben az a szülő, aki az előtt szeretne vagy (például anyagi okok miatt) kénytelen visszamenni dolgozni, mielőtt gyermeke betöltené harmadik életévét. Alábbi körképünkből kiderül, hogy esetenként fél évet is várni kell egy-egy bölcsődei helyre.</p>

Ha nincsen nagyszülő vagy más segítőkész családtag, a gyerek elhelyezése mindig nagy fejtörést okoz. A rendszerváltás előtt óriási segítséget jelentettek a bölcsődék, amelyek szinte minden városban, sokszor faluban is működtek. 1989 után azonban többségüket bezárták. Természetesen ez a fajta intézmény ma is létezik, csak éppen összehasonlíthatatlanul kisebb számban, mint 20 évvel ezelőtt. Az állami bölcsődék szinte teljesen megszűntek, vannak önkormányzatiak és magánbölcsődék. „Bejutni” tehát nem egyszerű, sok helyen várólistára kerül a kicsi. Van olyan, ahol átlagosan fél év, néhol két-három hónap a várakozási idő, ám akad olyan is, ahova a gyermek azonnal bekerülhet. A pozsonyi Babyland gyermekközpont igény szerint egy-, de akár 24 órás felügyeletet is vállal. Jana Kamenská igazgató lapunknak elmondta, náluk nincs várólista. A gyerekeket a jelentkezések sorrendjében fogadják, ha több az igénylés, mint a férőhely, a korábban jelentkezőket részesítik előnyben. A szintén pozsonyi Atlantis bölcsődében és óvodában van várólista. „Több hónapról, általában fél évről van szó. Az intézmény 21 férőhelyes, ennél azonban általában jóval több a jelentkező” – közölte a gyermekközpont munkatársa. A kassai Sloník bölcsődében Ivona Tokárová tulajdonos elmondása szerint általában két-három hónap a „türelmi” idő. Nem elhanyagolható, hogy a szülőnek bizony jócskán a zsebébe kell nyúlnia, ha a gyermekét bölcsődébe hordja, különösen az „elitebb” intézmények esetében. Az árak változóak – önkormányzattól, bölcsődétől függően –, ám még a legolcsóbbak is 3-4 ezer koronába (99-132 euró) kerülnek havonta. Sok helyen azonban ez csak az „alapdíj”, a kicsik étkeztetéséért még külön fizet a szülő. A magánbölcsődék többsége ennél többet is elkér: 6-7 ezer koronát (198-232 euró), esetleg még magasabb összeget. Van olyan, ahol havi 11 ezer korona (365 euró) a díj, amelybe még nincs beleszámítva az étkeztetési költség. Külön kell fizetni, ha a szülő „pluszszolgáltatást”, például kora reggeli vagy esti felügyeletet kér. A bölcsődék viszonylag jelentős része, elsősorban a magánbölcsődék már „nyelvtanfolyamokat” is kínálnak, a nap egy részében angolul vagy németül beszélnek a gyermekkel. (sán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?