Közélet

Változókorban az SNS

Pozsony | A fiókja mélyére dugta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a magyarkártyát. Andrej Danko, az SNS elnöke lapunknak adott interjújában arról beszélt, a kisebbségek gazdagítják az országot. A politológus szerint ez annak a jele, hogy az SNS levetkőzi vadnacionalista jellegét.
Szalay Zoltán

2016. április 8. 11:00

El kell felejteni a sérelmeket, és együtt kell orvosolni a közös problémákat, nyilatkozza lapunknak adott interjújában Andrej Danko, az SNS elnöke. Már az sokakat meglepett, hogy a nemzetiek számára elfogadható koalíciós partner lett a Híd, és hogy a kisebbségek számára kedvező kormányprioritásokkal is egyetértettek. Most Danko még tovább ment, elnézést kért elődei durva kijelentéseiért is. 

Tettekkel bizonyítson 

A bizalmat fokozatosan lehet csak kiépíteni, és előbb tettekkel kellene bizonyítania az SNS-nek, véli Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalánakszóvivője. Tokár szerint az a kérdés, mennyire képes Danko és más szlovák politikusok hasonló véleményeket felvállalni a szlovák nyilvánosság előtt is. A Kerekasztal szóvivője hozzátette, egyelőre nem tudjuk, hogy fog viselkedni az SNS, ha egy valós kisebbségi kérdés kerül terítékre, és az sem egyértelmű, ez nem csak Danko magánvéleménye-e. 
 
Arról még korai beszélni Tokár szerint, hogy elképzelhető-e, a Kerekasztal tárgyaljon kisebbségi kérdésekről az SNS-szel. „Mindenképpen szeretnénk intézményesített kapcsolatot fenntartani a kormánnyal. Nem akarjuk izolálni magunkat senkitől sem, ám az SNS eddigi tevékenysége nem indokolja, hogy egy ilyen pártot bármivel megkeressünk – mondta Tokár. – Ezt a bizalmat ki kell építeni, de tettekkel, nem pedig szimbolikus nyilatkozatokkal.” 

Valós politika 

A politológus szükségesnek látja Danko kommunikációjának megváltozását. Ján Baránek szerint ez annak a jele, hogy az SNS nacionalista pártból nemzeti-konzervatív párttá alakul át, hasonló jellegű párttá, mint a magyar Fidesz vagy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS). Ez szerinte találkozhat némi ellenszenvvel a régi funkcionáriusok körében, ám hosszabb távon szükséges lépés. „Ez nem szimbolikus gesztus csupán, hanem valós politika, amelynek van jövője” – vélekedik az elemző. Baránek szerint ez azt is jelentheti, az úgynevezett magyarkártya tartósan eltűnhet a szlovák közéletből. „Ezt egy lezárt fejezetnek látom Szlovákia történetében. Ez nem jelenti azt, hogy a magyarkártya nem kerülhetne elő újra, de biztosan nem öncélúan.”
 
Interjúnk az SNS elnökével az alábbi linken olvashatja:

Danko: bocsánatot kérek Slotáért
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Matovič új tesztelési módszerrel állhat elő

A vitatott állásfoglalás az Európai Uniót a Szovjetunióhoz, a kommunista diktatúrához hasonlítja⋌(TASR-felvétele)

Hunyadi: A jogállamisági mechanizmust elutasító állásfoglalás több félrevezető információt tartalmaz

koronavírus rendőrség határ

December 7-től az ingázóknak is tesztet kell felmutatniuk a határon

maradona

Adiós, Diego!

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.