Közélet

Változnak a várótermi szabályok, és minden bizonnyal az óvintézkedések is

Pozsony | Csütörtökön már a 16 év felettiek is jelentkezhetnek oltásra, ezért az egészségügyi minisztérium kénytelen volt módosítani a virtuális váróterem szabályain. A járványhelyzet egyébként javul, az egészségügyi miniszter szerint hamarosan újabb enyhítések jöhetnek. A rózsaszín járások száma növekszik, a magyarlakta régiókban egyre jobb a helyzet.
Nagy Roland

2021. április 28. 18:00

koronavírus
Az időpontok kiosztásánál már előnyben fogják részesíteni a krónikus betegeket - TASR-felvétel

Az egyik legfontosabb változás, hogy a jelentkezők már nem választhatnak az oltási központok közül, csak a járást jelölhetik be, a konkrét helyszínt a rendszer határozza meg. Ez vonatkozik a vakcinákra is: nem lehet választani. Róbert Suja, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) ideiglenes vezetője elmondta: az algoritmus a korcsoport és az egészségügyi állapot alapján határozza meg, hogy ki milyen vakcinát kap. Hozzátette, elsőbbséget élveznek a krónikus betegek és az idősek, tehát az egészséges fiataloknak valószínűleg még jó ideig várniuk kell az időpontra.

Az egészségügyi tárca eredetileg azt tervezte, hogy csak a 18 éven felülieket oltják be, de a Pfizer kutatásaiból kiderült, hogy a készítmény 16 éves kortól is hatékony. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint a 16 és 18 év közöttiek kizárólag Pfizer-vakcinát fognak kapni, amíg nem bizonyosodik be, hogy más vakcina is alkalmas a fiatalok oltására.

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője a járványhelyzettel kapcsolatban szerdán kijelentette, hogy az adatok továbbra is jól alakulnak. Konkrét számokat ezúttal nem mondott, mindössze annyit árult el, hogy a reprodukciós szám értéke még mindig 1 alatt van, vagyis a korlátozások feloldása egyelőre nem látszik meg a járványgörbén. Bár Mišík nem említette, de az egészségügyi tárca napi tájékoztatójából kiderült, hogy jelenleg 1525 személyt tartanak kórházban, vagyis a számuk az előző naphoz képest 63-mal csökkent. A fertőzöttek számának heti átlagát nem tették közzé.

💉 Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 1 041 986 za predchádzajúci deň pribudlo 3 963 zaočkovaných....

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2021. április 28., szerda

 

Kulturális szemafor

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter megjegyezte, hogy az említett mutatók mellett a jövő héttől újabb enyhítéseket fogadhatnak el a járványügyi óvintézkedésekben. Azt egyelőre nem erősítette meg, hogy az ország átlép-e a piros fázisba, elmondása szerint a kormány szerda este erről még tárgyalni fog.

Ha valóban átlépünk a piros fázisba, akkor az enyhítés a színdarabokra és a koncertekre is érvényes lesz, hiszen a kabinet a délelőtti ülésén elfogadta az úgynevezett kulturális jelzőlámpát. Ennek értelmében május 3-tól újra lehetne szervezni kulturális rendezvényeket, de csakis olyan eseményekről lehet szó, ahol a résztvevők ülnek. Az ültetésnek is szigorú szabályai vannak: minden második sort üresen kell hagyni, és csak egy háztartásban élők ülhetnek egymás mellé, más esetben egy széket ki kell hagyni. A beltéri rendezvények maximális létszáma 150 fő, a kültérieké pedig 200, és a belépéshez szükség lesz egy negatív teszteredményre is.

koronavírus
A kulturális rendezvényeken szigorú lesz az ülésrend - TASR-felvétel

Az intézkedések nem vonatkoznak a bálokra, a vásárokra, a táncos rendezvényekre és az egyéb tömegrendezvényekre, ezek továbbra is a Covid-automata alapján működnek majd. A piros fázisban a mozik sem nyitnak, a Denník N információi szerint az üzemeltetőknek nincs is nagyon mit vetíteniük, és mivel az étkezés továbbra sem lenne engedélyezett a beltéri rendezvényeken, ezért anyagi szempontból sem is éri meg kinyitniuk.

Visszatérő magyar diákok

A járványhelyzet javulását mutatja a Covid-automata regionális járványtérképe is. Fekete besorolású járás a jövő héten sem lesz, a bordó járások száma pedig a felére csökkent: ezen a héten még 22 ilyen régiót jegyzett a minisztérium, a jövő héttől viszont már csak 10 lesz. Ezzel szemben a piros és a rózsaszín járások száma emelkedik, előbbiből 60, utóbbiból pedig 9 lesz hétfőtől.

A járások besorolása a jövő héttől

  • Bordó járások: Illavai, Kiszucaújhelyi, Losonci, Turócszentmártoni, Miavai, Poltári, Vágbesztercei, Trencséni, Stubnyafürdői, Turdossini.
  • Piros járások: Báni, Besztercebányai, Selmecbányai, Bártfai, Pozsonyi (I.–V.), Breznóbányai, Nagybiccsei, Csacai, Gyetvai, Alsókubini, Galántai, Gölnicbányai, Galgóci, Homonnai, Késmárki, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Korponai, Lévai, Lőcsei, Liptószentmiklósi, Malackai, Mezőlaborci, Nagymihályi, Námesztói, Vágújhelyi, Simonyi, Bazini, Pöstyéni, Poprádi, Eperjesi, Privigyei, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Kisszebeni, Vágsellyei, Szenci, Szenicei, Szinnai, Iglói, Ólublói, Felsővízközi, Tőketerebsei, Nagyszombati, Nagykürtösi, Varannói, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Rózsaszín járások: Dunaszerdahelyi, Komáromi, Nyitrai, Érsekújvári, Szakolcai, Szobránci, Sztropkói, Nagytapolcsányi, Aranyosmaróti.

További jó hír, hogy a legjobban teljesítő, azaz a rózsaszín járások között egyre több a magyarlakta régió: az Érsekújvári és a Nyitrai járás már ezen a héten is rózsaszínnek számított, a május 3-tól pedig már ilyen besorolást kap a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás is. A rózsaszín jelölés egyúttal azt is jelenti, hogy az általános iskolák és a középiskolák minden évfolyama visszaülhet az iskolapadba.

A piros járásokban az általános iskolák tanulói visszatérhetnek, de a középiskolások közül továbbra is csak a végzősök járhatnak be. Emellett engedélyezik a helyszíni oktatást kisebb, ötös csoportok számára, de ide csak azokat a diákokat várják, akik nehéz szociális helyzetük miatt nem tudnak csatlakozni a távoktatáshoz. További kivételt képeznek az egészségügyi szakközépiskolák és a speciális iskolák, ezeket teljesen ki lehet nyitni.

A bordó járásokban, ahol a legrosszabb a járványhelyzet, továbbra is szigorúbbak az előírások: itt csak az alsó tagozatosok, a nyolcadikosok és a kilencedikesek, illetve a középiskolák végzősei járhatnak be az iskolába.

iskola
Jövő héten már a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban is kinyithat minden iskola - Somogyi Tibor felvétele

Emellett csütörtökön érvénybe lép az az intézkedés is, hogy a diákoknak és a szülőknek már nem kell negatív tesztet. Az előírás a fekete járásokra nem vonatkozik, de mivel jelenleg egy sincs, így senkitől sem kérhetik a tanúsítványt.

A regionális járványtérképtől függ még, hogy a munkába járáshoz hány napos teszteredményre van szükség. Ez nem változott, tehát a bordó járásokban 7, a pirosakban 14, a rózsaszínekben pedig 21 napos teszteredményt kérhetnek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský
Frissítve

Lengvarský: Egyelőre nem korlátozzák az utazásokat

Peter Kovařík

Kovařík: A határrezsimmel kapcsolatban a rendőrség minden eshetőségre felkészül

koronavírus-vakcina

Vasárnap már a 12 évnél idősebb gyerekeket is oltják Kassán

Zuzana Čaputová

GALÉRIA: Ma ünnepli 48. születésnapját Zuzana Čaputová - nézzük a legemlékezetesebb pillanatait

Aljakszandr Lukasenka

Az EU újabb megszorító intézkedéseket fogadott el Fehéroroszországgal szemben

rendőrség

A részeg sofőröket a hőség sem tartja vissza

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.