Közélet

Választási őrszemek

7 órától 22 óráig adhatjuk le a mai önkormányzati választás ideje alatt voksunkat a települések új vezetőire. Az Állítsuk meg a korrupciót civilszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy valamennyien tehetünk azért, hogy a választások korrupciómentesek és átláthatóak legyenek.
Ibos Emese

2018. november 9. 18:59

A felvétel illusztráció - Németi Róbert felvétele

Az önkormányzatokhoz több mint 300 jogkör tartozik, és évi 4,3 milliárd euró felhasználásáról döntenek. Mindennapi életünkre az önkormányzatoknak van a legnagyobb hatásuk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az elkövetkezendő négy évben kik kerülnek döntéshozói pozícióba, és főleg hogyan. Az Állítsuk meg a korrupciót civilszervezet szerint minden tudatos polgár hozzájárulhat ahhoz, hogy a választás törvényes és korrupciómentes legyen. Arra is van lehetőség, hogy a szavazatszámlálás alatt jelen legyünk, s felügyeljük annak átláthatóságát. Nem egyszer a polgármester közvetlen hozzátartozói is tagjai a helyi választási bizottságnak. Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy nem részrehajlók-e, nincs más dolgunk, mint a nap folyamán jelezni az adott szavazókör választási bizottságánál, hogy jelen szeretnénk lenni a szavazatszámlálásnál. Ha ellenvetéssel állnak elő, akkor a rendőrséghez vagy az Állami Választási Bizottsághoz forduljunk. A szavazatszámláláson csak akkor lehetünk jelen, ha a szavazóhelyiségek bezárása előtt megjelenünk. Szavatokat nem számolhatunk, csak megfigyelőként lehetünk jelen. Ügyelhetünk viszont arra, hogy az urnabontás előtt a fel nem használt szavazólapokat eltávolították-e, hogy ketten számlálják-e a voksokat, és hogy legalább egyszer ellenőrzik-e az adatokat? A jegyzőkönyvvezető nem számolhat szavazatot, utólagosan a szavazólapokat sem szabad módosítani. Ha a bizottság tagjai törvénysértően járnak el, azonnal hívjuk a rendőrséget.

 Az Állítsuk meg a korrupciót civilszervezet szerint minden tudatos polgár hozzájárulhat ahhoz, hogy az önkormányzati választások korrupciómentesek és átláthatók legyenek. Csak nyitott szemmel kell járnunk a választások alatt.

A civilek szerint a tudatos polgár ügyel arra, hogy nem történik-e visszaélés a szavazóhelységekben illetve azokon kívül. Megfigyelheti azt is, hogy a szavazóbizottság tagjai megfelelően készítették-e elő a szavazóhelyiséget.

2018. november 8. 11:28

Önkormányzati választások: folyamatosan figyelhetjük a szavazás állását

Törvényes szavazás

Törvényesen tájékoztatnak-e a szavazás módjáról, kitették-e a jelöltek listáját, és az ott kitűzött mintaszavazólapon nincs-e bekarikázva konkrét jelölt. Eltávolították-e a választási plakátokat, kampányanyagokat a szavazókör közvetlen közeléből.  A civil szervezet szerint a tudatos polgárnak azt is meg kellene figyelnie, hogy az urnákat – beleértve a mozgó urnát is – megfelelően zárták-e le, és el tudjuk-e helyezni a fel nem használt szavazólapokat. Utóbbiakat ugyanis nem szabad kivinni a szavazóhelyiségből.

Személyi és aláírás

A szavazólapokat csak a személyi igazolvány felmutatását követően kaphatjuk meg, átvételüket aláírásunkkal kell igazolni. Ezzel párhuzamosan húzhat ki a szavazók listájáról a bizottság. Csak a paraván mögött szavazhatunk, a szavazólapot a bizottság tagjai nem módosíthatják a szavazók helyett. Az egészség- vagy látáskárosult szavazók kérhetik más személy segítségét a szavazás során, de az semmiképpen nem lehet a helyi választási bizottság tagja.

Nyomásgyakorlás

A jelöltek nem gyakorolhatnak nyomást a szavazókra, nem fenyegethetik őket és nem kínálhatnak anyagiakat a szavazatukért. 48 órával a voksolás előtt tilos kampányolni, reklámtárgyakat osztogatni. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal értesítsük a rendőrséget. Akkor is forduljunk a rendőrséghez, ha a szavazóhelyiségen kívül valakinél szavazólapot látunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?