Választási ankét 2023 – Bárczi Zsófia

Választás 2023

Bárczi Zsófiát, a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánját kérdeztük arról, miért tartja fontosnak, hogy részt vegyen az előre hozott parlamenti választáson?

Miért tartja fontosnak, hogy részt vegyen az előre hozott parlamenti választáson?
Bárczi Zsófia

A választásokon való részvétel minden esetben a jövő formálásába való aktív bekapcsolódást jelenti. Ilyenkor szavazatunkkal annak a pártnak a parlamentbe jutási esélyeit növeljük, amelyiknek a választási programja leginkább összeegyeztethető a saját értékrendünkkel, és amelyikről úgy gondoljuk, hogy képviselői parlamenti döntéseikkel előbbre tudják majd vinni az országot – vagy legalább nem okoznak jóvátehetetlen károkat.    

Most, amikor a világunk egy globális civilizációs válság küszöbén tántorog, különösen fontos lesz számunkra, hogy kik ülnek majd a szlovák parlamentben. A válság ugyanis azt eredményezte, hogy meggyengült a régi európai demokráciáknak az a megtartó ereje, amely akkor is előremutató volt, amikor mifelénk éppen rossz idők jártak. Jelenleg viszont mindenfelé rossz idők járnak, felőrlődni látszanak az íratlan normák, a közmegegyezésen alapuló morális értékek.

Egy parlamenti választás mindig próbára teszi az országot, a szeptemberi előre hozott választás annyiban kü­lönbözik az eddigiektől, hogy az elhúzódó válság rendkívül sok és sokféle bizonytalanságot teremtett, ami a végletekig kiélezte a különböző módokon gondolkozók közötti ellentéteket is. Megerősödtek a szélsőségek, megnőtt a tolerancia a sokáig vállalhatatlannak hitt ideológiák és azok hirdetői iránt, s ezzel párhuzamosan, úgy tűnik, felerősödött a kereslet az egyszerű megoldásokkal kecsegtető populizmus iránt is.

Szeptemberben az ország válaszút elé ér, az én olvasatomban ezért nagyon fontos az előre hozott választáson való részvétel. Akkor is, ha történetesen nem látunk olyan pártot, amelyiknek a programjával maradéktalanul azonosulni tudnánk, le kell tenni a voksunkat, különben önhibánkból válunk az elkövetkező időszak passzív elszenvedőivé.

Bárczi Zsófia,
a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?