Unió: a mosógép is tovább él

mosógép illusztráció

Néhány év múlva gyökeresen megváltozik a háztartási gépek piaca Európában. Az Európai Bizottság tegnap jóváhagyta azt a szabályozást, amelynek értemében 2021-től már csak olyan háztartási gépek kerülhetnek forgalomba, amelyeket egyszerűbb lesz javítani, ráadásul a gyártóknak tíz évig forgalmazniuk kell a fontosabb pótalkatrészeket.

Az Eurobarométer két évvel ezelőtti felmérése szerint az Európai Unió lakosainak 77 százaléka inkább megjavíttatná elromlott háztartási gépét, ahelyett hogy újat venne. Végül az emberek többsége kénytelen újat venni, ugyanis a javítás, például a mosógépeké, gyakran drágább lehet, mint a piacon forgalmazott új termék. Gyakran nem is lehet megjavítani az adott gépet, mert a gyártó egyszerűen nem forgalmazza a szükséges pótalkatrészeket. Ezen hivatott változtatni az Európai Bizottság tegnap elfogadott szabályozása, amely szerint 2021-től tartósabb, illetve javítható háztartási  gépeket lehet csak forgalmazni az EU-ban. A szabályozás nem vonatkozik minden termékre, csak a lámpákra, hűtőkre, mosó- és mosogatógépekre. Ezeknél a gyártók kötelesek tíz évig árulni a termék kulcsfontosságú pótalkatrészeit. Stéphane Arditi, az Európai Környezetvédelmi Hivatal (EEB) szakpolitikai vezetője szerint az unió ezzel a döntéssel megteremtette a megjavításhoz való jogot, s hozzájárult ahhoz, hogy az európai háztartások több pénzt tudjanak megtakarítani, hiszen az előírásoknak köszönhetően az említett termékek javítása két év múlva már mindenki számára elérhető lesz.

Monique Goyens, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BUEC) vezetője is díjazta a brüsszeli döntést. „Az új szabályozás segít meghosszabbítani a leggyakrabban használt háztartási berendezések élettartamát, ezek a gépek ugyanis jelenleg túl gyorsan tönkremennek” – közölte sajtónyilatkozatában Goyens. Ugyanakkor bírálta az Európai Bizottságot, amiért nem volt még merészebb az új szabályok kidolgozásánál. „A pótalkatrészeket csak szakszervizek forgalmazhatják, tehát csak a hivatásos szerelők kezébe jutnak. Ez annyit jelent, hogy azok az emberek, akik főleg anyagi okokból inkább saját kezűleg javítanák meg az adott berendezést, ismét kimaradnak a rendszerből” – fűzte hozzá Goyens.

A tegnap elfogadott rendelet érinti a tévékészülékeket is, 2021-től ugyanis az Európai Unió területén megtiltják azon tévék árusítását, amelyekben brómozott égésgátlókat (BFR-eket) használtak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?