Újabb idősotthonban igazolták a koronavírust

covid
Pozsony |

Szerdán 2967 tesztet végeztek az országban, és meg is lett az eredménye: még sohasem regisztráltak egy nap alatt annyi fertőzöttet, mint akkor. Sokan közülük roma telepeken élnek, de a Bazini járásban is megugrott a betegek száma. A járás központjában levő idősotthon igazgatója, akinek az intézményében több lakó megfertőződött, pénteken távozik a székéből, s egy újabb idősotthonban is igazolták a vírust.

Bár Marek Krajčí két napja elismerte, hogy a naponta elvégzett tesztek száma elmarad az ígért háromezertől, szerdán a tesztelt minták száma már majdnem elérte a háromezret. A 2967 mintából 114-ben állapították meg a koronavírus jelenlétét, ezzel 977-re nőtt az eddig regisztrált fertőzöttek száma. Két embernek van szüksége lélegeztetőgépre, hetet intenzív osztályon kezelnek. Az újonnan diagnosztizált betegek közül 12 van karanténközpontban, 38 az Iglói járásból származik, nagy részük roma telepen él. Hét új beteget jelentettek a Bazini járásból is.

A közszolgálati RTVS arról tájékoztatott, hogy egy hernádfalui (Spišské Bystré) szociális otthonban egy 90 évesnél idősebb férfinél igazolódott be a fertőzés. Őt először légúti megbetegedéssel szállították a poprádi kórházba, majd miután bebizonyosodott a koronavírus jelenléte, az eperjesi kórházba vitték. Az otthon további 20 páciensét fogják tesztelni, akik kapcsolatba kerültek a férfival. 

Újabb áldozatok

A bazini idősotthon 93 lakója közül 55-nél igazolódott be a fertőzés, hatan még várnak az eredményre. 25 pácienst szállítottak kórházba. A kialakult helyzet miatt a megye további intézkedéseket vezetett be, a nem fertőzött pácienseket a közeljövőben átszállítják egy pozsonyi idősotthonba. A Bazinban maradt idősekről azok az alkalmazottak gondoskodnak, akiknek negatív lett a koronavírustesztjük. A kilenc fertőzött dolgozó házi karanténban van. A napokban szeretnék fertőtleníti az egész intézményt, addig a pácienseket az épület másik szárnyába helyezik át. Juraj Droba, Pozsony megye elnöke megerősítette, hogy szerdán az intézmény negyedik páciense hunyt el. Rajta kívül egy onkológiai páciens is elhunyt, akit az eperjesi kórházban kezeltek. Eddig nyolc halálos áldozatot követelt a koronavírus az országban. A gyógyultak száma közben már 167-re emelkedett, közülük 43 személyt kezeltek kórházban. A többiek otthonukban gyógyultak meg.

Kapcsolódó cikkünk

Hol az állam?

Droba hangsúlyozta, nagyobb segítséget várt az államtól. Elismerte, hogy az intézmény személyzete számára nincs elég védőeszköz. „200 védőruhát rendeltünk, húszat kaptunk” – árulta el a megyefőnök. Elmondta, hogy a megyében levő összes idősotthon alkalmazottait, valamint az ott lakókat is tesztelni fogják. „Igazságtalan, hogy az állam nincs olyan állapotban, hogy tesztelni tudja a szociális intézményben élőket” – mondta a megyeelnök, aki arra fogja ösztönözni a kormányt, hogy az időseket részesítse előnyben a tesztelések során.

Távozó igazgatónő

A bazini idősotthon igazgatónője pénteken távozik a funkciójából. A megyefőnök szerint olyan dolgok derültek ki, amelyek alapján nem maradhat a helyén. Konkrétumokat nem akart elárulni, mert még folyamatban van az ügy felderítése. Annyit mondott csupán, hogy nem a hétfőn kapott névtelen levél az egyetlen, ami az igazgatónő ellen szól. Ebben a levélben egyebek mellett arról volt szó, hogy az intézet ápolói már március közepén figyelmeztették a vezetést egyes páciensek tüneteire. Droba egyelőre nem tudta megmondani, ki fertőzte meg az otthon lakóit és az alkalmazottakat. Megerősítette, hogy a kormány által még márciusban elfogadott látogatási tilalmat az intézmény betartotta, viszont a pácienseket nem lehet akaratuk ellenére bezárva tartani, ezért ők néhányszor elhagyhatták az épületet.

Kapcsolódó cikkünk

Orvosok, katonák

Hárman a nagymihályi kórház alkalmazottai közül szintén megfertőződtek a vírussal. Ezt a Svet zdravia hálózat – amelyhez a kórház tartozik – is megerősítette a TASR hírügynökségnek. A kórház tesztelte az alkalmazottait, és kiderült, hogy az egyik ápolónő tesztje „határértéket jelzett”. Bár tünetei nem voltak, és külföldön sem járt a közelmúltban, a kórház tesztelte azokat a dolgozókat, akikkel kapcsolatba kerülhetett. A megismételt tesztek nála kizárták a koronavírus jelenlétét, három másik kollégájánál azonban megerősítették. Tüneteik nekik sincsenek, jelenleg házi karanténban vannak. Egyelőre nem tudni, hogyan fertőződtek meg.

A JoJ televízió értesülései szerint a rozsnyói kórházban is megjelent a vírus, öt alkalmazottnál igazolódott be a betegség. Az egyik nővér az intenzív osztályon dolgozik.

Jaroslav Naď védelmi miniszter pedig megerősítette, hogy négy katona és egy civil alkalmazottjuk is megfertőződött, miközben a koronavírus miatt meghatározott feladatukat teljesítették. Ketten már meggyógyultak.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?