Új Duna- és Ipoly-híd épül

Doborgaz/Dunakiliti/Ipolyvarbó/Őrhalom |

Doborgazt és Dunakilitit egy gyalogosok és kerékpárosok számára épülő, a Duna fölött átívelő híd fogja összekötni.

Ipolyvarbó és Őrhalom között pedig egy közúti híd épül meg az Ipoly fölött, melyen gyalogosok, kerékpárosok és legfeljebb 3,5 t súlyú gépkocsik kelhetnek át. Az erről szóló államközi megállapodásokat Érsek Árpád, Szlovákia közlekedési minisztere, valamint Mosóczi László, Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ma írta alá.

„Mindkét híd hozzájárul a gazdaság, az idegenforgalom fejlődéséhez és a két község, valamint a közeli régiók közötti együttműködés megerősítéséhez. Ezért örülök, hogy az önkormányzatok, a megyék és a két szomszédos ország kormánya is építő módon álltak hozzá a tárgyalásokhoz, melyek során kitűnt, hogy keresik az egymáshoz vezető utat” – mondta a megállapodás aláírása után Érsek Árpád közlekedési miniszter.

Az Ipoly fölött megépülő híd várhatóan hozzájárul a két ország állampolgárainak könnyebb mozgásához, legyen szó munkába járásról vagy szabadidőről, valamint elősegíti a határmenti régiók gazdaságának fellendülését. A projekt előkészítése, valamint a híd megépítése Ipolyvarbó és Besztercebánya megye hatáskörébe tartozik. A magyar oldalról a fő partnerszervezet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). Szlovákia és Magyarország az építkezéssel kapcsolatos költségeket egyenlő arányban osztja el, a ránk eső költségek 1 155 500 eurót tesznek ki. A hidat a határon átívelő Interreg V-A Szlovákia-Magyarország  2014-2020 programból, illetve a földművelésügyi és régiófejlesztési minisztérium, valamint  Besztercebánya megye forrásaiból finanszírozzák.

Doborgazt és Dunakilitit eredetileg komppal akarták összekötni, ám a Duna régi medrében a vízszint gyakori ingadozása miatt a híd műszakilag megfelelőbb megoldásnak bizonyult. A gyalogos- és kerékpárúttól az állam leginkább a határon átívelő kereskedelmi, kulturális és idegenforgalmi kapcsolatok erősödését, valamint gazdasági és társadalmi fejlődést vár. Az építés költségeit a partnerországok azonos arányban osztják el, ez Szlovákiára nézve 4 915 500 eurós befektetést jelent. A hídépítés finanszírozását szintén az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország 2014-2020 programon keresztül tervezik megvalósítani, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat saját forrásaival a földművelésügyi és régiófejlesztési minisztérium pedig állami támogatással járul hozzá a költségekhez.

Kérdésünkre a szlovák minisztérium kommunikációs igazgatója, Karolína Ducká elmondta, hogy a kivitelezők számára a versenypályázatot 2019 elején írják ki. A két hidat előreláthatóan 2023-ban adják majd át.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?