Közélet

Új helyzet a budapesti előválasztás után

Budapest | Kálmán Olga ruhája volt egy rövid ideig a budapesti közbeszéd tárgya az előválasztás eredményének köszönhetően. Karácsony Gergely győzelme persze ennél sokkal fontosabb ügyekben hozhat változást, például egy nyílt vitát Tarlós István főpolgármesterrel.
Kósa András

2019. június 28. 07:00

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd jelöltje Budapest élére - Fotó: MTI

Az aktivistáival töltötte a délutánt, ezért nem volt megfelelően öltözve egy sajtótájékoztatóhoz – ezt a magyarázatot adta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció képviselője arra, hogy Kálmán Olga, a párt támogatásával induló független jelölt miért nem jelent meg az ellenzéki előválasztás eredményének bejelentésén. A pletykák persze arról szóltak, hogy a televíziós személyiség enyhén szólva nem örült az eredmények láttán, ezért nem akart nyilvánosság elé állni, míg maga Kálmán Olga tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, őt senki nem hívta.

Nem várt részvétel

A teljes igazság valószínűleg ebben az esetben sem fog kiderülni, de az biztos, hogy a Demokratikus Koalíció számára kellemetlen meglepetés volt az eredmény: nem várt magas részvétel, 68 ezer szavazat mellett Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd jelöltje 33 ezer voksot kapott, Kálmán Olga 25 ezret, míg a Momentum Mozgalom indulójára, Kerpel-Fronius Gáborra 9800-an szavaztak. Pedig a szavazás első napjaiban még azt lehetett hallani, hogy a felállított sátraknál hosszú sorokban kígyóznak a Kálmán Olgát támogatók és még az MSZP-ben is sokan pesszimisták voltak és attól tartottak, hogy a DK jelöltje behúzza az előválasztást. Ez azt jelentette volna, hogy az MSZP a május 27-i európai parlamenti választás után, ahol a szocialisták támogatottsága történelmi mélységbe, 6 százalékra süllyedt, újabb nagy pofonba szaladnak bele. Ebben az esetben az MSZP-ben még azt sem tartották kizártnak, hogy a DK érvénytelennek mondja ki a budapesti kerületekben az őszi önkormányzati választásra már megkötött kerületi megállapodásokat és a korábbinál sokkal több polgármesteri, helyi képviselői helyet akarnak majd maguknak az MSZP-sek kárára. 
Gyurcsány Ferenc az európai parlamenti választáson elért a 16 százalékos eredményük után egyszerűen a „Budapesten a legerősebb, legszervezettebb, legnagyobb mozgósítóerővel bíró” pártnak titulálta a DK-t, most viszont szembesülnie kellett vele, hogy ez még messze nincs így és közelebb állhatnak a valósághoz azok az elemzések, melyek arról szólnak, hogy a DK és az MSZP támogatói egyelőre „szabadon áramlanak” a két párt között és csak az utolsó pillanatban döntenek – május végén Dobrev Klára, ezúttal Karácsony Gergely javára. A Momentumnak a májusi 9,7 százalékhoz képest gyakorlatilag bármilyen eredmény siker volt, a korábban teljesen ismeretlen, a civil életből érkező cégvezető, Kerpel-Fronius Gábor jól szerepelt a kampányban, eredménye miatt sem kell szégyenkeznie.

Indulnak a tárgyalások

Karácsony Gergely azt mondta a Népszavának, csütörtökön összehívja az összes fővárosi ellenzéki pártot és elkezdi velük a tárgyalásokat az összes kerületi megállapodás véglegesítéséről és egy közös kampánystratégia kialakításáról. Arra a kérdésre, hogy számít-e Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor segítségére, további szerepvállalására, azt mondta, a kampányban mindenképpen, hiszen mindketten bizonyították, hogy jelentős számú választót tudnak megszólítani, de „a választások utáni pozíció osztogatás rossz ízű lenne most”, így ezzel nem is akar foglalkozni. – Holnap reggel fel fogom hívni Karácsony Gergelyt és megkérdezem, hogy miben tudok neki segíteni a főpolgármester-jelölti kampányában, miben számít rám – mondta szintén a Népszavának Kerpel-Fronius Gábor. A Momentum jelöltje hangsúlyozta, komolyan gondolta, amikor elindult, hogy a Momentum színeiben a jövőben várospolitikával akar foglalkozni, így ez a szándéka ma is él. Kérdésünkre ugyanakkor azt mondta, mivel a XIII. kerületben lakik (amit MSZP-s polgármester vezet), és a Momentumban van egy olyan szabály, hogy regnáló ellenzéki polgármesterre nem indítanak riválist, így „ez a helyzet behatárolja a lehetőségeit”, de a párt vezetésével együtt közösen megoldást találnak majd, hogy hogyan dolgozhatna tovább Budapestért. Kálmán Olga a már idézett sajtótájékoztatón arról beszélt még, „jelenlétük Kerpel-Fronius Gáborral felpezsdítette az előválasztást és valódi tétet adott neki”, de a megmérettetésben „Karácsony Gergely valódi megmérettetésben valódi többséget szerzett”, az pedig nem kérdés, hogy a DK mostantól Karácsony Gergelyt támogatja majd. Az LMP részéről Ungár Péter is gratulált Karácsonynak, ami azt jelzi, hogy a zöldek is beállnak egykori képviselőjük mögé, az öt éve Budapesten 7,1 százalékot szerző Jobbik egyelőre nem nyilatkozott, de vélhetően nem indít önálló főpolgármester-jelöltet ebben a légkörben. Az öt éve 2,1%-ot kapó Magyar Liberális Párt vezetője, Sermer Ádám úgy reagált Karácsony Gergely győzelmére, hogy amennyiben a zuglói polgármester beemeli programjába saját Polgári Budapest címmel összegyűjtött várospolitikai elképzeléseik főbb pontjait, akkor támogatni fogják.

Tarlós hajlandó a vitára

Tarlós István regnáló főpolgármester előzetesen azt mondta, Karácsony Gergely győzelmének örülne leginkább, utólag úgy nyilatkozott, semmilyen módon nem kommentálná az előválasztást, mert annak nincs közjogi vonatkozása, még mindig bárki elindulhat ősszel. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy „face to face” leül nyilvánosan vitázni ősszel Karácsony Gergellyel, ha moderátor nélkül, előre megbeszélt témákat mellőzve kérdezgethetik egymást várospolitikai ügyekről. A következő hetekben vélhetően mind Karácsony Gergely, mind Tarlós István stábja több felmérést is készíttet majd közvélemény-kutatókkal az indulók népszerűségéről az egyes választói csoportokban, most az az érdekes helyzet körvonalazódik, hogy mindketten az őket támogató pártoknál szélesebb szavazói réteget tudnak megszólítani. Kérdés, ez ősszel mire lesz elég.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nyitrán javíthat a DAC

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

A DAC meccse a tévében

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?