Új egészségügyi központok épülhetnek

egészségügyi központ
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium az elmaradott régiókban is megerősítené a járóbeteg-ellátást. Uniós forrásokat felhasználva építenének egészségügyi központokat azokon a területeken, ahol az embereknek sokat kell utazniuk, ha orvoshoz akarnak menni. A reform néhány magyarlakta települést is érint.

Az egészségügyi tárca nemrégiben újabb felhívást tett közzé az úgynevezett integrált egészségügyi központok (CIZS) kialakítására. Ezekben az intézményekben általános orvosok és specialisták egyaránt rendelnének, attól függően, hogy az adott régióban milyen típusú ellátásra van a legnagyobb szükség. Az integrált egészségügyi központokban kötelező egy általános orvosi, egy gyermekorvosi és egy nőgyógyászati rendelő üzemeltetése, ezen kívül pedig az intézmény nagyságától és kapacitásától függően működhetnek benne fogászati rendelők, más specialisták, vagy akár szociális szolgáltatásokat nyújtó rendelők is.

Kevesebb utazás

Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője elmondta: ezeket a központokat elsősorban azokon a területeken alakítanák ki, ahol az emberek nehezen férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz.

"Úgyszólván egy fedél alatt találhatják meg a körzeti orvosokat és a specialistákat, és nem kell távoli városokba utazni az ellátásért. Egyúttal az orvosok is kedvezőbb munkafeltételek mellett dolgozhatnak majd”

– tette hozzá Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter.

Marek Krajčí

A tárca felhívására a megyei és a helyi önkormányzatok, valamint a nonprofit szervezetek pályázhatnak. A projekteket az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozná a minisztérium, összesen 20 millió eurót különítettek el az uniós forrásokból. A projektterveket legkésőbb jövő év februárjáig lehet beküldeni.

Eliášová elmondta, az integrált egészségügyi központok kiépítésére eddig összesen három pályázatot írtak ki, jelenleg 19 városban és 27 faluban épülnek az említett intézmények. A minisztérium abban bízik, hogy a központok működtetésével jelentősen javíthatnak a járóbeteg-ellátás minőségén, amely a rendelőket képviselő szakszervezetek szerint a szlovák egészségügy egyik legelhanyagoltabb részterületei közé tartozik.

Magyarlakta települések

Lapunk megkeresésére a tárca szóvivője közzétette az érintett települések listáját, melyből kiderül, hogy az intézmények kiépítése több magyarlakta területen is zajlik. Ezek közé tartozik egyebek mellett Bős, Lég, Gúta, Nemesócsa és Alistál is. 

Felkerestük Fenes Ivánt, Bős polgármesterét, aki elmondta, hogy a helyi egészségügyi központ épülete tulajdonképpen már elkészült, jelenleg a szükséges engedélyeket intézik.

„Bár egy egészségügyi intézményt korántsem egyszerű engedélyeztetni, de azért év végére már szeretnénk lezárni az egész folyamatot, és várhatóan januártól meg is nyithatjuk a központot”

– nyilatkozta Fenes.

egészségügyi központ

A bősi intézményben 3 általános orvos, egy gyermekorvos, egy nőgyógyász, egy fogorvos és egy ortopédus rendel majd. A teljes projekt több mint egymillió euróba került a városnak, ennek csaknem 20 százalékát az önkormányzatnak kellett finanszíroznia. Fenes elmondta, hogy szóba került a régi bősi egészségügyi központ felújítása is, de az épület már nincs jó állapotban, ezért úgy döntöttek, hogy egy teljesen új épületre pályáznak. Az új intézmény a város központjában található, mellette nyílik majd egy gyógyszertár is, várhatóan novemberben. 

Érdekes

Itt lesznek új központok:

  • Városok: Bős (Gabčíkovo), Sasvár–Morvaőr (Šaštín Stráže), Jolsva (Jelšava), Magastátra (Vysoké Tatry), Rajecfürdő (Rajecké Teplice), Héthárs (Lipany), Tapolyhanusfalva (Hanušovce nad Topľou), Gyetva (Detva), Turdossin (Tvrdošín), Dobsina (Dobšiná), Ipolyság (Šahy), Máriatölgyes (Dubnica nad Váhom), Szepesófalu (Spišská Stará Ves), Gúta (Kolárovo), Késmárk (Kežmarok), Körmöcbánya (Kremnica), Mezőlaborc (Medzilaborce), Nagysáros (Veľký Šariš), Zsarnóca (Žarnovica).
  • Falvak: Udvard (Dvory nad Žitavou), Tótpelsőc (Pliešovce), Nagysalló (Tekovské Lužany), Nagyrépény (Veľké Ripňany), Ispáca (Špačince), Pelsőc (Plešivec), Terhely (Terchová), Csorba (Štrba), Kistapolcsány (Topoľčianky), Lednicróna (Lednické Rovne), Liptótepla (Liptovská Teplá), Alistál (Dolný Štál), Háromszlécs (Liptovské Sliače), Nagyszalánc (Slanec), Hernádcsány (Čaňa), Nyitraivánka (Ivanka pri Nitre), Kassamindszent (Valaliky), Mecenzéf (Medzev), Zboró (Zborov), Nemesócsa (Zemianska Olča), Erdőtka (Oravská Lesná), Marcelháza (Marcelová), Kőtelep (Kružlov), Lég (Lehnice), Poroszka (Pruské), Abaújszina (Seňa), Szomolány (Smolenice).
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?