Közélet

Tüntetések és sztrájk a magyar túlóratörvény miatt

Budapest | Tüntetéssorozat söpör végig Magyarországon, amelynek a központi megmozdulása ma 14 órakor kezdődik a budapesti Hősök terén. A demonstráción várhatóan országos sztrájkot hirdetnek majd. A tüntetők többek közt a túlóratörvény eltörlését követelik.
Czímer Gábor

2019. január 5. 08:02

Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr! címmel folytatódott Budapesten a tüntetés a túlóratörvény ellen vasárnap. Sok ezren vonultak Budapest belvárosában - Fotó: MTI

Csütörtökön a budai Várnegyedben, a Miniszterelnökségnél, 17 órától pedig a szegedi Dugonics téren tüntettek. Pénteken Szombathelyen és Gödöllőn is tiltakoztak. A Momentum ugyancsak tegnap este Pécsen szervezett tüntetést, a Vasas szakszervezet pedig félpályás útlezárást tartott Pápán.

Ma délután a komlói Zrínyi téren, a szolnoki Tiszai hajósok terén, de a hódmezővásárhelyi Kossuth téren és a debreceni Piac utcában is demonstráció lesz. A Momentum ma délután a tapolcai a Fő térre hívott össze egy tiltakozó akciót. Cegléden pedig a Szabadság téren a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezésében tartanak tüntetést.

A túlóratörvény elfogadása által kiváltott tiltakozások központi megmozdulása a magyar fővárosban, a Hősök terén ma 14 órakor indul. A tüntetők innen az Országház melletti Kossuth Lajos térre vonulnak. A demonstrációhoz számos ellenzéki párt, civil- és szakszervezet is csatlakozott. A megmozdulást támogatja az LMP, a Jobbik, a Párbeszéd Magyarországért, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Liberálisok és a Momentum is. Sok szakszervezet azonban még nem jelezte, hogyan viszonyul a kezdeményezéshez.

A tiltakozáshoz csatlakozott öt szakszervezet, amennyiben nem teljesülnek a feltételeik, a mai demonstráción országos sztrájkot hirdet. Az első pontjukban azt követelik, módosítsák a munka törvénykönyvét úgy, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a magyar kormány.

A második pontban pedig béremelési elvárásaikat fogalmazzák meg. Ide tartozik például a minimálbér két számjegyű emelése, a cafeteria visszaállítása és a közszféra béreinek rendezése is. Harmadikként a szakszervezetek követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál.

Végül külön pontban foglalták össze egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit. A mai budapesti megmozdulás Facebook-eseményénél tegnap délutánig közel 40 ezer felhasználó jelezte, hogy részt vesz, vagy érdeklődik az tüntetés iránt.

A demonstrációk a jövő héten is folytatódnak. Hétfőn délben a budai várban tüntetnek ismét Orbán Viktor beköltözése ellen. Ugyanezen a napon Magyarországon kívül, a berlini Gärtnerstraßén is demonstráció lesz.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mucusnak a hírszerzés segített a csajozásban?

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?