Közélet

Tud konfliktusmentes belügyminisztert találni a Smer?

Pozsony | Peter Pellegrini kormányfő szerint ideális esetben már jövő szerdán elfoglalhatná a helyét az új belügyminiszter, azt azonban még mindig nem tudni, ki lehet az. A legnagyobb esélye a Kaliňák jobbkezének tartott Denisa Sakovának van, akit az utcai tüntetések résztvevői elutasítanak. De pár jel utal arra, hogy a Smer kész lenne felvenni a kesztytűt.
Finta Márk

2018. április 21. 08:05

Denisa Saková és Robert Kaliňák - TASR-felvétel

Az utóbbi napokban rengeteg különböző információ és híresztelés látott napvilágot az új belügyminiszter személyével kapcsolatban, de egy fontos közös vonásuk mégis volt: kiolvasható belőlük, hogy a Smer meg sem próbál független, körön kívülről érkező embert keresni a posztra, kizárólag kipróbált, a párt szempontjából megbízható emberek kerültek szóba.

Jelenleg három név van játékban a belügyminiszteri posztra: Denisa Saková, akit Robert Kaliňák volt belügyminiszter jobbkezének tartanak, Viktor Stromček, a Smer egyik legmegbízhatóbb kádere, aki jelenleg közlekedési államtitkár és a párt igazgatója, valamint Tomáš Borec, az egyszínű Fico-kormány igazságügyi minisztere volt.

2018. április 20. 09:21

Stromček, Saková vagy Borec lehet az új belügyminiszter

Kifogásolt Saková

A belügyminisztériumot Saková ismeri a legjobban belülről, ami nem is csoda, hiszen 2006 óta Robert Kaliňák egyik legközelebbi bizalmi embere volt, és jelenleg is államtitkár a tárcánál, korábban pedig a szolgálati hivatalt vezette. 2017 óta tudni, hogy Robert Fico komolyan számol vele, mikor az akkori kormányfő Peter Pellegrinivel együtt a Smer új generációjának meghatározó arcaként kezdte emlegetni. Az első „belügyminiszter-castingon” is a miniszteri bársonyszék legnagyobb esélyeseként beszéltek róla, ám végül kimaradt a posztosztásból, nagy valószínűséggel azért, mert Andrej Kiska államfő nem fogadta volna el a jelölését Kaliňákhoz fűződő közeli viszonya miatt, és keresztbe tehetett volna a Pellegrini-kormány megalakulásának. Most azonban már formális akadálya nincs annak, hogy a minisztérium élére álljon.

Az azonban biztos, hogy Saková lenne a legnagyobb indulatokat kiváltó választás a posztra. Az utcai tüntetők teljes mértékben elutasítják esetleges kinevezését, mivel Kaliňák emberének tartják.

Ráadásul Saková korábban a belügyminisztérium IT-osztályának vezetője volt, ahol hatalmas, EU-s pénzekből fizetett tenderekre volt befolyása. Többek közt azon közbeszerzés is hozzá tartozott, melyről Vasil Špirko ügyész beszélt emlékezetes sajtótájékoztatóján – az ügyész azt állította, hogy az állami megrendelés során egy bonyolult finanszírozási sémán keresztül több százezer eurót „menthettek ki”, ami egy tanú vallomása szerint Ján Počiatek korábbi pénzügyminiszterhez, valamint Robert Kaliňák belügyminiszterhez kerülhetett. Sakovának miniszterként garantálnia kellene az ügy független kivizsgálását.

2018. április 20. 07:00

A Smer a nővérek, a Híd a fiatal családok segítségére sietne

Bizonytalan Stromček

Játékban van még Viktor Stromček neve is, aki jelenleg amellett, hogy a közlekedési minisztérium államtitkára, most már a Smer pártigazgatója is. Stromček fiatal káder, és egyre közelebb áll Robert Fico legbelsőbb köreihez, személyes bizalmát élvezi. Sok pénz fordult meg a keze alatt: Pavol Paška korábbi házelnök hivatalvezetőjeként került közel a csúcshoz, ő felelt egyebek mellett a pozsonyi vár felújításáért is, melyet a Váhostav valósított meg. Az egyszínű Fico-kormányban már államtitkár volt, ő felelt a Jaguar Land Rover nyitrai befektetéséért, amihez az állam körülbelül 400 millió eurós támogatást adott. Stromček egyébként egy Range Roverrel közlekedik, melyet nem sokkal az autógyártó céggel való tárgyalása után vásárolt. A sajtó szerint jó kapcsolatai vannak Miroslav Výboh lobbista-vállalkozóval, Fico személyes jó barátjával, de a SITA hírügynökség szerint ismerik egymást Norbert Bödör befolyásos nyitrai vállalkozóval is.

Stromček ugyanakkor állítólag elutasította a belügyminiszteri posztot.
 

2018. április 20. 15:24

Pellegrini a jövő hét elején áll elő az új belügyminiszter-jelölttel

Visszatérő Borec?

A legkisebb indulatokat kiváltó jelölés egyértelműen Tomáš Borec lenne – az egykori igazságügyi miniszter most az ügyvédi kamara élén áll, és nem a Smer tagja. Borec egyike volt azoknak a szakembereknek, akiket a Smer 2012-ben a kormányba ültetett. Minisztersége nem volt különösen emlékezetes, az ellenzék kétszer akarta meneszteni, ám végül egyszer sem sikerült, a tárcavezető kihúzta a választási időszak végéig.

Sok jel mutat ugyanakkor arra, hogy a Smer nem a legkisebb ellenállás irányába indul majd el. Pavol Baboš politikai elemző lapunknak azt mondta, nehéz megmondani, hogy mit engedhet meg magának a kormánypárt a jelenlegi politikai légkörben, miután az utóbbi időben folyamatosan igyekezett megnyugtatni a közhangulatot. A párt kommunikációja azonban szerinte a belüggyel kapcsolatban nagyon határozott, a Smer képviselői, köztük Pellegrini tisztázta, nem hagyják, hogy kívülről szóljon bele valaki, kivel töltsék be a posztot. „Ha olyasvalakit neveznek ki, akinek a neve kapcsán kétségek merülnek fel, és úgy tűnik, hogy Fico vagy Kaliňák irányítja, a Smernek számolnia kell azzal, hogy komoly felháborodási hullám indul el, és az emberek az utcára mennek” – jegyzi meg. Jelen pillanatban tehát a Smernek arról is döntenie kell, hogy tovább nyugtatja a közhangulatot, vagy bevállal egy heves reakciókat kiváltó lépést – azt azonban nehéz megjósolni, mit akarnak tenni. Baboš szerint azonban figyelemre méltó, hogy Pellegrini az utóbbi két napban változtatott a retorikáján, határozottabban kommunikál – ami jelentheti azt is, hogy készül arra, hogy megvédje a Smer esetlegesen indulatokat kiváltó jelölését.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?