Közélet
- TASR/AP-felvétel

Pellegrini a jövő hét elején áll elő az új belügyminiszter-jelölttel

TASR

2018. április 20. 15:24

Pozsony | Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök mindent megtesz azért, hogy már a jövő hét elején bemutathassa az új belügyminiszter-jelöltet és kérhesse Andrej Kiska államfőtől a kinevezését. A kormányfő ezt pénteken jelentette ki újságírók előtt, hozzátéve: az új belügyminiszter már szerdán (4.25.) elfoglalhatná a helyét.

Arra a kérdésre, hogy olyan embert keresnek-e a posztra, aki nem osztja meg a társadalmat, ahogy arról a Híd beszélt, Pellegrini azt válaszolta, hogy a tárca a Smer-SD-hez tartozik. „A Híd és az SNS is kiválaszthatja a saját embereit, ugyanez a mérce vonatkozik a Smer-SD-re is. Nekem az a fontos, hogy az új belügyminiszternek meglegyen a kellő tudása és képessége irányítani egy ilyen hatalmas tárcát” – húzta alá a kormányfő.

Szerinte fontosabb kérdés, hogy ki lesz az ideiglenes rendőrfőkapitány. Hangsúlyozta: az új belügyminisztertől azt várja, hogy a rendőrséget „végre békén hagyja” és a közigazgatással, a tűzoltó- és mentőszolgálattal, az ügyfélközpontokkal és a bürokrácia korlátozásával foglalkozik majd. „A rendőrséget pedig irányítsa a rendőrfőkapitány” – mondta Pellegrini.
 

A kormányfő pénteken elismételte, hogy amíg a pártvezetés nem választja ki a végleges jelöltet a belügyi tárca élére, az egyes, sajtóban felmerült nevekkel kapcsolatban nem foglal állást.

A Smer-SD pártnak Tomáš Drucker utódját kell megkeresnie, aki hétfőn lemondott. Pellegrini már korábban jelezte, hogy pár napon belül megoldást akar találni a helyzetre.

2018. április 17. 07:00

Elemzők: Drucker gyengének bizonyult a feladatához
Önnek ajánljuk